Voetballers van Oranje geloven nog in herkansing

Zonder veel zelfkritiek reageerden de bondscoach en de spelers van het Nederlands elftal gisteravond op de 3-1 nederlaag tegen Tsjechië. Ondanks het matige spel en het kansloze verlies heerste bij Oranje geen gevoel van machteloosheid. De meesten zeiden er van overtuigd te zijn dat zij zich via de play-offs zullen plaatsen voor Euro 2004 in Portugal.

Tsjechië vierde het bereiken van de eindronde met een ereronde. Dat de thuisploeg net als Nederland een nerveuze wedstrijd had gespeeld, was na afloop gauw vergeten. Het enthousiasme van het publiek straalde op de voetballers af. Zij leden veel balverlies, maar konden vertrouwen op de snelheid van de vijf aanvalslustige spelers. Nederland stelde er plichtmatig spel tegenover, hoewel de betrokkenen het woord `wanprestatie' niet wilden uitspreken.

Zelfs de rode kaart van Davids – het enfant terrible kreeg na dertien minuten zijn tweede gele kaart (zijn derde in Oranje, zijn dertiende als prof) – werd na afloop goed gepraat door zijn medespelers. Slechts de woedende manier waarop Van Nistelrooy, die eerder al met een doodschop op Nedved zijn frustratie botvierde, reageerde na zijn wissel, leidde tot negatieve reacties van zijn trainer en aanvoerder. ,,Ruud mag zich niet zo uiten'', sprak De Boer over het gooien van een drinkbus tegen een reclamebord. ,,Hij ging een beetje ver'', meende coach Advocaat.

Minder negatief reageerden de betrokkenen op de uitsluiting van Davids. De kleine gatenvuller beging binnen een kwartier vijf overtredingen. Na drie waarschuwingen kreeg hij een gele kaart voor een overtreding op Nedved, om even later diens ploeggenoot Poborsky in de rug te duwen. Hij werd niet alleen uit het veld gestuurd, hij veroorzaakte ook een strafschop die door Koller werd benut. Vlak voor rust scoorde Poborsky met een fraaie lob, nadat Van Bommel balverlies had geleden.

Nederland speelde een verloren wedstrijd. Toch loofde Advocaat de werklust van zijn spelers. ,,We hebben met tien man weinig kansen weggegeven'', negeerde hij een handvol grote mogelijkheden voor de thuisploeg. De Boer, die in de rust met diarree werd gewisseld voor André Ooijer, was het met zijn trainer eens. ,,We gingen voor elke bal en hebben driehonderd procent inzet gegeven. We kunnen elkaar recht in de ogen kijken, niemand valt iets te verwijten. Ook Edgar niet. Hij reageerde op ons slappe begin. Die overtredingen zitten in zijn karakter. Daarom is hij zo groot geworden als voetballer'', wist De Boer die bij de spelopbouw voortdurend werd gestoord door Koller. Daarmee haalde Tsjechië de angel uit het Nederlandse spel: de lange bal van achteruit.

Het gebrek aan zelfkritiek in het Oranjekamp strookte niet met de werkelijkheid. Tsjechië leed net zo veel balverlies, maar creëerde met snelle counters meer doelkansen. De thuisploeg verzuimde het duel snel te beslissen. Voor de pauze kreeg Oranje niet één scoringskans. Na de pauze werd Tsjechië teruggedrongen; het overwicht gaf een vertekend beeld. Nederland kreeg nauwelijks uitzicht op de 2-2, die vrijwel zeker plaatsing voor het EK zou hebben betekend. Een zege op Moldavië in de laatste wedstrijd was dan voldoende.

Tsjechië maakte na de vroege openingsgoal van Koller én de rode kaart voor Davids dankbaar gebruik van de numerieke meerderheid. Advocaat reageerde met een wissel die niet door iedereen begrepen werd. Hij verving rechtsbuiten Overmars voor rechtshalf Bosvelt en herstelde zo het evenwicht op het middenveld. Maar in de aanval stond Van Nistelrooy nu alleen.

De sterspeler van Manchester United kon niet aantonen waarom hij na zijn schorsing voor het duel tegen Oostenrijk een basisplaats kreeg toegewezen. Met als gevolg dat spits Kluivert schaduwspits werd en schaduwspits Van der Vaart als `hangende' linksbuiten moest spelen. Het tweetal had tegen Oostenrijk uitgeblonken op hun favoriete positie, gisteravond deelden ze in de malaise.

In het begin van de tweede helft voorkwam doelman Van der Sar met zijn vingertoppen een treffer van Smicer. Aan de andere kant loste Van der Vaart een waarschuwingsschot dat naast ging. De jonge Ajacied had een kwartier na rust wél succes met zijn specialiteit, de drop kick. Hij liet de bal, net als tegen Oostenrijk, even stuiten om via een Tsjechisch been te scoren.

Nederland had nog een half uur om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Advocaat besloot Van Hooijdonk te laten invallen voor Van Nistelrooy. De wissel leidde niet alleen tot een woedende reactie van de gewisselde, het lichte veldoverwicht ging verloren. Van Hooijdonk zorgde voor minder diepgang in het spel van Oranje, dat met tien tegen elf bovendien zijn krachten had verspeeld.

In blessuretijd zorgde Baros voor de beslissing, na een lange solo met subtiele schijnbewegingen. Advocaat gaf Van Bommel, die Baros te veel ruimte bood, ook de schuld van deze tegentreffer. De bondscoach stond vierkant achter zijn eigen beslissingen. ,,Iedereen verdient een compliment.''

Tsjechië

3

Nederland

1

Ruststand 2-0. 15. Koller 1-0 (strafschop), 38. Poborsky 2-0, 61. Van der Vaart 2-1, 90. Baros 3-1. Toeschouwers: 18.356. Scheidsrechter: Batista (Por). Rode kaart: 13. Davids (Nederland/2xgeel). Gele kaarten: Poborsky, Ujfalusi, Bolf (Tsjechië), Van Nistelrooy, Van Bommel (Nederland).

    • Jaap Bloembergen