Vijf landen zeker van EK

Naast gastland Portugal zijn na de kwalificatiewedstrijden van gisteren vier landen – Frankrijk, Tsjechië, Zweden en Bulgarije – zeker van een ticket voor de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar zomer.

In groep één plaatste titelverdediger Frankrijk zich na een zege in en op Slovenië (2-0). Slovenië is zeker van de tweede plaats die recht geeft op play-offwedstrijden tegen een andere nummer twee.

Zweden plaatste zich in groep vier door bij Polen met 2-0 te winnen. Letland, dat Hongarije versloeg, staat tweede. Op de slotsdag gaan de Letten naar Zweden. Nummer drie Hongarije moet hopen op een uitglijder en zelf winnen van Polen om als tweede te eindigen.

In groep acht werd Bulgarije zeker van de eindronde in Portugal. De Bulgaren wonnen van Andorra (3-0), achtervolger Kroatië verloor in België. Wesley Sonck, van Ajax, scoorde twee keer. De Kroaten scoorden een keer tegen. België en Kroatië strijden om de plaats in de play-off.

In groep twee is alles nog open. Roemenië liet in de blessuretijd een overwinning op Denemarken glippen. Beide landen hebben veertien punten, waarbij Roemenië is uitgespeeld. Bosnië-Herzegovina kan op de laatste speeldag voor een sensatie zorgen. Dan moet de ploeg van Denemarken winnen. In dat geval gaan de Bosniërs naar de eindronde om het Europees kampioenschap. Denemarken heeft voldoende aan een gelijkspel.

In groep vijf nam Duitsland de leiding, maar kan IJsland nog voor een stunt zorgen. De Duitsers wonnen gisteren met 2-1 van Schotland. Op de slotdag ontvangt Duitsland IJsland. Schotland heeft nog kans op de tweede plaats maar moet dan in ieder geval winnen van Litouwen.