Veerman: heffing importvlees

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) overweegt een heffing op goedkoop, buitenlands vlees. Daarmee wil hij voorkomen dat de consument het vaak duurdere vlees van de Nederlandse veehouder in de schappen laat liggen. Dat heeft de minister vandaag gezegd in Trouw.

Veerman doet zijn uitspraak op het moment dat in de Mexicaanse plaats Cancún juist wordt onderhandeld over liberalisering van de wereldhandel.

Veerman noemt de Nederlandse burger hypocriet. Na crises zoals de varkenspest, mkz, en de vogelpest zegt die burger vlees te willen dat veilig is, en op een diervriendelijker manier geproduceerd. Wil de veehouder daaraan voldoen, dan wordt het vlees duurder. Maar eenmaal in de winkel kiest de consument toch vaak voor het goedkoopste stukje kipfilet of bief. Volgens Veerman is dat goedkope vlees, vaak uit het buitenland afkomtig, dieronvriendelijker geproduceerd.

,,Het is goed dat Veerman de discussie aanzwengelt, maar je moet je wel afvragen of zijn beweringen te onderbouwen zijn'', zegt dr.ing. H. Hopster, hoofd van het cluster Dierenwelzijn van de Animal Sciences Group in Lelystad. Hopster kent geen onderzoek waarin veehouderijsystemen uit verschillende werelddelen met elkaar vergeleken zijn op punten als dierenwelzijn en voedselveiligheid. Hopster: ,,Kippenvlees wordt overal op min of meer dezelfde manier geproduceerd.''

Een woordvoerster van LNV zegt dat de Europese regelgeving op het gebied van dierenwelzijn wel degelijk een stuk strenger is dan elders in de wereld.