TUINEN

Liefhebbersdagen

Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum (Groningen) bestaat twintig jaar. De Liefhebbersdagen die de kwekerij organiseert zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste tuinevenementen in het noorden van het land waar kwekers komen met een keur aan planten, heesters en bollen. De komende Liefhebbersdagen op 13 en 14 september (het Nazomerfestijn) hebben vanwege het lustrum een extra feestelijk karakter. Onder andere Rita van de Zalm is aanwezig met bollen, de `koningin van de heemplanten' Heilien Tonckens en vele andere bekende plantenspecialisten. Behalve bijzonderheden over planten worden er ook culinaire tips gegeven, bijvoorbeeld hoe je met biologische kruiden heerlijke pesto's en van oude biologische fruitrassen jams, geleien en chutney's kan maken. Er worden lezingen gegeven, boeken en tijdschriften zijn vertegenwoordigd en er klinkt muziek.

Kwekerij De Kleine Plantage, Handerweg 1, Eenrum (Groningen), 13 en 14 sept. 10-17u. Inl 0595 491604, www.dekleineplantage.nl

Siergrassendagen

Op 13 en 14 september zijn er siergrassendagen bij Liannes's siergrassenkwekerij. Er zijn voorbeeldborders te zien en de daarin - nu soms al bloeiende - grassen zijn te koop op de kwekerij. Siergrassendagen. 13 en 14 sept bij Lianne's siergrassen, Jan Gossewijk 31, De Wilp. Entree gratis. Inl 0594-644263 of www.siergras.nl.

Wandelen in de Hortus

De Hortus staat vol van botanische meesterwerken: van het madeliefje in het gras tot exotische orchideeën in de tropische kassen. In allerlei vormen van kunst zijn vaak ook planten terug te vinden. Acanthusbladeren op Griekse en Romeinse zuilen, irissen op Vlaamse wandtapijten, rozen en madonnalelies als begeleider van Maria op religieuze schilderijen. Ze zijn symbool voor trouw, kuisheid en onschuld. Soms zijn ze puur ornament of lekker om naar te kijken als onderdeel van een stilleven. Gerda van Uffelen neemt u mee op een wandeltocht langs deze 'Botanische Meesterwerken' en vertelt over het Europese project waarbij een lange lijst van planten werd opgesteld ook vanwege hun kunsthistorische waarde zijn geselecteerd. Alle deelnemers aan de wandeling ontvangen de folder die bij dit bijzondere project hoort.

Botanische Meesterwerken. Zondag 14 september 2003. Hortus botanicus, Rapenburg 73, Leiden. Aanvang 12u hoofdingang Hortus.

Duur circa 1 uur. Kosten €1 op normale entree. Volwassenen €4, 4-12 jaar €2. MJK geldig Start om 12.00 uur bij de entree van de tuin. Kosten 1 euro extra op de entree.

Studiedag arboretum

Wanneer moet er gesnoeid worden en hoe doe je dat? Hoe lok ik vlinders naar mijn tuin? En welke plant op welke plaats? Op de studiedag Plantenkennis voor amateurs en vakmensen op zondag 14 september in het Arboretum Trompenburg in Rotterdam vertellen o.a. dendroloog Cees van der Linden, landschapsarchitecte en tuinvrouw in de tuinen van Mien Ruys, Beatrice Krehl, vlinderconsulente Liesbeth ten Hallers en Gertruud Bink over tuinieren in de praktijk. Van bloemenwinkel Brutto Gusto zijn bijzondere vazen te zien met boeketten uit het Arboretum.

Studiedag Plantenkennis op 14 sept in Arboretrum Trompenburg, Honingerdijk 86, Rotterdam. Deelname €10, res 010-2330166. De lezingen zijn van 10u30 tot 16u.