Trichet hamert op begrotingsdiscipline

De Fransman Jean-Claude Trichet, de beoogd president van de Europese Centrale bank, heeft vanmorgen zware kritiek geoefend op de landen die zich niet aan de regels van het Stabiliteitspact houden. Hij noemde tijdens een hoorzitting de betrokken landen, Frankrijk en Duitsland, niet met name.

Trichet antwoordde vanmorgen als beoogd bankpresident vragen van de commissie economie en financiën van het Europees Parlement. Gisteren haalde Wim Duisenberg, de huidige president van de ECB, ook al scherp uit naar landen die de grens van een begrotingstekort van 3 procent overschrijden. Hij zei ,,voor 100 procent'' achter de manier te staan waarop de Europese Commissie deze aanpakt.

Trichet noemde de Commissie vanmorgen ,,de hoedster van de Europese verdragen en dus ook van het Stabiliteitspact''. Hij zei dat de 3-procentsgrens in het Stabiliteitspact is vastgelegd om te voorkomen dat toekomstige generaties te grote lasten opgelegd krijgen. Overschrijding van deze drempel betekent volgens de beoogde bankpresident dat mogelijke positieve gevolgen voor de economische groei en de werkgelegenheid van overheidsuitgaven weer ongedaan worden gemaakt door een verlies aan vertrouwen.

Volgens Trichet zijn de normen van het Stabiliteitspact ,,gezond voor de economische groei en de werkgelegenheid''. De Franse premier Jean-Pierre Raffarin heeft gezegd dat groei en werkgelegenheid voorrang hebben boven maatregelen om aan de normen van het Stabiliteitspact te voldoen. Frankrijk verwacht dit jaar een begrotingstekort van 4 procent en heeft geen maatregelen aangekondigd om de toestand te verbeteren.

Een woordvoerder van de Commissie zei gisteren dat Frankrijk niet behoeft te hopen op een soepele aanpak. Het land riskeert een boete omdat het zich niet aan het Stabiliteitspact houdt. Duitsland heeft de 3-procentsgrens ook overschreden, maar heeft maatregelen aangekondigd om het begrotingstekort in te tomen. Trichet zei vanmorgen dat de Europese Commissie in economisch ,,vette jaren'' landen wellicht meer tot hervormingen moet stimuleren. ,,De bijbelse wijsheid van de vette jaren blijft nog steeds van kracht.''

MINISTER ZALM: pagina 15

    • Ben van der Velden