Tien miljoen euro extra voor Stedelijk

De Gemeente Amsterdam trekt 10 miljoen euro extra uit voor de verbouwing van het Stedelijk Museum. Dat gebeurt onder de voorwaarde dat het museum zelf private financiers vindt voor 15 miljoen euro.

Met het voorstel van het College van burgemeester en wethouders, dat nog door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd, volgt Amsterdam het advies op van de Commissie Sanders, die in juni een rapport over de toekomst van het Stedelijk presenteerde.

Volgens de Commissie Sanders was er ruim 80 miljoen euro nodig om het Stedelijk Museum weer terug te brengen naar de wereldtop van musea voor moderne kunst. De commissie adviseerde ook het museum zo snel mogelijk te verzelfstandigen. Ook daarin volgt Amsterdam het advies: de verzelfstandiging van het museum is inmiddels in gang gezet.

Het bedrag van maximaal 10 miljoen komt bovenop de 57,6 miljoen euro die de gemeente reeds had gereserveerd voor de verbouwing van het Stedelijk Museum. Aanvankelijk is er gespeeld met de gedachte een nieuw museum op een andere locatie in Amsterdam te gaan bouwen, maar op die gedachte is Amsterdam al eerder teruggekomen.

In een eerste reactie na het uitbrengen van het rapport Sanders was wethouder Hannah Belliot van Cultuur (PvdA) nog uiterst pessimistisch over de ,,financiële consequenties'' van het advies. ,,We zijn terug bij af'', zei ze toen. ,,Ik had zo gehoopt dat we snel met opknappen konden beginnen.'' De afgelopen maanden klopte ze aan bij het kabinet voor financiële steun, maar volgens diverse bronnen heeft ze daar bot gevangen. Wel zegde theaterproducent Joop van den Ende toe het museum via zijn VandenEnde Foundation voor enkele jaren te willen ondersteunen. Daarbij gaat het om een half miljoen euro per jaar. Over andere sponsors is nog niets bekend.

De commissie Sanders noemde de toestand van het Stedelijk Museum deplorabel, en sprak van een ,,eersteklas maar inmiddels kwijnende collectie'', een ,,ernstig verwaarloosd gebouw en evenzeer gedemotiveerde staf'' en een ,,aangetaste reputatie''. Om het museum te redden moet er volgens Sanders snel worden ingegrepen.

De Commissie Sanders adviseerde ook te breken met de plannen van de Portugese architect Alvaro Siza. Of het gemeentebestuur dat advies opvolgt, is nog onduidelijk. Op de huidige locatie aan de Amsterdamse Paulus Potterstraat in Amsterdam, nabij het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, moet volgens Sanders een nieuwe architect met het huidige gebouw als uitgangspunt een nieuw Stedelijk Museum ontwerpen. Dat zou medio 2007 klaar moeten zijn en jaarlijks 600.000 bezoekers moeten trekken. Op dit moment bezoeken amper 400.000 mensen het Stedelijk.