Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Wat betekent de moord op de populaire Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh voor de Zweedse samenleving? Terugblik op de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001 in New York. Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over de Egyptische intellectueel Ayman al-Zawahiri, bijgenaamd de mastermind. Zawahiri is een van de grondleggers van Al-Qaeda en de meest gezochte terrorist ter wereld. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova. Discussie over het voorstel om allochtonen te spreiden, dat vandaag in de Rotterdamse gemeenteraad werd besproken. Reportage over de beperking van de burgerrechten in de Verenigde Staten na de aanslag op 11 september 2001. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Gestoorden in de gevangenis. Zie tv-vooraf, Ned.3, 21.15-22.00u.

De Donderdag Documentaire: Chili 30 jaar later, de helden zijn moe. Marco Enriquez, journalist en filmmaker, reconstrueert dertig jaar na de staatsgreep in Chili het leven van zijn vader Miquel, een Allende-aanhanger en leider van Mir, een verzetsbeweging in Chili. Miquel Enriquez werd in 1974 tijdens een gevecht met militairen doodgeschoten. Hij groeide uit tot de Che Guevara van Chili. Ned.1

FILM

The Star Chamber (Peter Hyams, 1983, VS). Intelligente thriller gaat ver in zijn buiging voor populaire, reactionaire denkbeelden. Rechter Michael Douglas wordt door collega's opgenomen in een geheim genootschap dat zich ten doel stelt om ten gevolge van juridische haarkloverijen ten onrechte vrijgesproken misdadigers eigenhandig te executeren. RTL5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

The Out-of-Towners (Sam Weisman, 1999, VS). Onverschillige remake van gelijknamige komedie uit 1969. Bezoek van provinciaal echtpaar Steve Martin en Goldie Hawn aan New York mondt uit in aaneenschakeling van ramp en tegenspoed. Met John Cleese als kruiperige hotelmanager. Net5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Black Dog (Kevin Hooks, 1998, VS). Actiethriller met Patrick Swayze als vrachtwagenchauffeur die tot zijn verbazing zit opgescheept met een illegale partij wapens. V8, 20.30-22.00u., met reclame.

Family Business (Sidney Lumet, 1989, VS). Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon uit New York, die gezamenlijk een inbraak beramen. Ondanks situering in crimineel milieu een serieus, sentimenteel gezinsdrama dat ons wil overtuigen van het belang van een hechte familieband. Net5, 22.15-0.25u., met reclame.

The Killing Fields (Roland Joffé, 1984, Engeland). Op de sentimentele ontknoping na realistische en indrukwekkende reconstructie van de terreur van de Rode Khmer. Amerikaanse journalist (Sam Waterston) gaat op zoek naar zijn wegens collaboratie en het spreken van een vreemde taal vervolgde Cambodjaanse tolk (Hang S. Ngor). Waar gebeurd. RTL5, 22.40-1.15u., onderbroken door reclame.

The Virgin and the Gypsy (Christopher Miles, 1970, Engeland). Sensitieve adaptatie van novelle van D.H. Lawrence zou zich op de vlakte houden. Maagdelijke Joanna Shimkus valt voor zigeuner Franco Nero. BBC1, 1.20-3.00u.

The Last Remake of Beau Geste (Marty Feldman, 1977, VS). Melig persiflerende versie van veel verfilmd vreemdelingenlegioenverhaal van P.G. Wren, met als hoogtepunt een gemonteerde ontmoeting tussen Feldman en Gary Cooper uit de filmversie van 1939. Morgen, SBS6, 13.00-14.35u., onderbroken door reclame.

The Last Command (Frank Lloyd, 1955, VS). Western reconstrueert de slag om Alamo (Texas, 1830). Met Sterling Hayden als de historische Jim Bowie. Ook met Ernest Borgnine. Morgen, BBC2, 14.00-15.45u.

RADIO

Kunststof. Aandacht voor de Friese blinde dichter en performer Tsjêbbe Hettinga in wiens nieuwe bundel – met cd – Platina de zee de echo van een verloren tijd doorklinkt. Radio 1, 19.00-20.00u.

De Avonden. Gesproken uitzicht van Marianne Fox-Ochinga, schilder/grafica in het Friese Warten. Nan van Houten (directrice van het Nestheater in Amsterdam) en de econoom Arie van der Zwan over de VandenEnde Foundation, een particulier fonds dat kunstzinnige initiatieven wil ondersteunen en dichter Daniël Dee, auteur van de bundel 3D - schetsjes van onvermogen. 747AM, 22.02-2.02u.