Sanering Stegeman kost veel banen

Vleeswarenproducent Meester Stegeman, onderdeel van het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee, schrapt de komende anderhalf jaar 210 van de 985 arbeidsplaatsen. Het vleeswarenbedrijf heeft vestigingen in Deventer, Wijhe en St. Michielsgestel. De meeste banen verdwijnen op de productielocatie in Wijhe. De banenreductie wordt vooral gerealiseerd door niet langer gebruik te maken van uitzendpersoneel. Alleen bij het stafpersoneel, waar dertig arbeidsplaatsen worden geschrapt, zijn gedwongen ontslagen onvermijdelijk. Omdat in het bedrijf veel in deeltijd wordt gewerkt, zullen meer dan 210 werknemers de gevolgen van de reorganisatie merken.

Meester Stegeman, in 1999 ontstaan door de samenvoeging van Meester in Wijhe (ex-Ahold) en Stegeman uit Deventer, is de op een na grootste vleeswarenproducent van het land. Het bedrijf moet reorganiseren door de grote concurrentiestrijd op de vleeswarenmarkt. De consumptie groeit nauwelijks terwijl supermarktketens vleeswarenproducenten onder druk zetten om tegen lagere prijzen te leveren. Door kortlopende contracten af te sluiten, kunnen de supermarkten makkelijker overstappen naar de laagste bieder. De omzet van Meester Stegeman is de laatste twee jaar met 5 procent afgenomen. Als het niet lukt de omzet te verhogen en de kosten te verlagen, zijn volgens de directie ,,nadere maatregelen'' noodzakelijk. Behalve door te schrappen in het personeelsbestand wil Stegeman de kosten drukken door minder (verliesgevende) producten te maken en het productieproces te vereenvoudigen. Ook wil het bedrijf geen klanten die te weinig winst opleveren.