Rusland laks over autodiefstal

De politie in Rusland doet te weinig om in Nederland gestolen auto's terug te bezorgen bij de eigenaar. De auto's worden na enkele maanden verbeurd verklaard en zijn nu onder meer in gebruik bij de politie in Moskou. Dat zeggen woordvoerders van Bovag, de koepelorganisatie van de autobranche in Nederland, en autoverhuurder Hertz Nederland.

Het gaat om vaak duurdere modellen die door de politie in beslag zijn genomen van criminele organisaties of zijn ontdekt tijdens verkeerscontroles. Als zich na enige tijd geen eigenaar meldt, worden de auto's verkocht of door de politie zelf ingezet. Zo gebruikt de politie in Moskou een Volvo 440 en een Volvo 850 die als huurauto in Nederland gestolen zijn bij de firma Hertz.

Directeur H. van den Helder van Hertz Nederland zegt dat zijn bedrijf in Nederland jaarlijks vier huurauto's niet meer terugziet. ,,Dat is beduidend minder dan vlak na het opengaan van de grens met Oost-Europa. Toen verdwenen er wel twintig auto's per jaar die kant op. Die twee Volvo's waren wij al tien jaar kwijt.''

Oost-Europa, en vooral Rusland, is een belangrijk afzetgebied voor gestolen auto's uit West-Europa. Volgens de stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (AVC) worden in Nederland jaarlijks 21.000 tot 24.000 personenauto's gestolen. Daarvan worden er 7.000 tot 8.000 niet teruggevonden.