Petitie kapittelt Theaterfestival

Vijftig theatermakers en gezelschappen uit Vlaanderen en Nederland hebben gisteren in de Belgische krant De Standaard een petitie geplaatst waarmee zij protesteren tegen de hervorming van het Theaterfestival. Zij hekelen het besluit om het festival voortaan niet meer door een vakjury, maar door een curator te laten programmeren. Onder de ondertekenaars zijn Ivo van Hove, directeur van Toneelgroep Amsterdam en het Holland Festival, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, choreograaf Wim Vandekeybus, schrijver Bart Moeyaart, regisseur Eric de Volder, toneelgroep Stan, Maatschappij Discordia en jeugdtheatergroep Laika.

Volgens de opstellers van de petitie leidt de benoeming van een curator tot ,,totale subjectiviteit''. ,,Nooit zal zijn selectie iets vertellen over het theaterlandschap in Vlaanderen en Nederland tijdens het afgelopen seizoen, zijn selectie vertelt over de `belangwekkende' curator. Een curator kan niet op zijn keuzes worden aangesproken,'' aldus de petitie.

Verder beklagen de theatergezelschappen zich erover dat zij – als potentiële deelnemers aan het festival – niet gekend zijn in dit besluit.

Arjen Barel van het Theaterfestival ,,snapt de boosheid niet''. ,,We hoeven onze besluiten toch niet vooraf met de hele theaterwereld te bespreken? Wij organiseren het festival,'' zegt Barel. Het verbaast hem dat ook verscheidene ontslagen juryleden hebben getekend. Barel: ,,De hervorming kwam tot stand met medeweten van die ondertekenaars. Ze wisten het allang, en nu zijn ze te laat.''

Ex-jurylid Johan Thielemans bestrijdt dit: ,,We kregen gewoon te horen dat we ontslagen waren. Dat kwam als een bom uit de lucht vallen.''