Oranje rest playoff

Het Nederlands voetbalelftal kan zich alleen nog door twee beslissingswedstrijden plaatsen voor het Europees kampioenschap volgend jaar in Portugal. Oranje verloor gisteren in Praag met 3-1 van Tsjechië en verspeelde de kans op rechtstreekse plaatsing voor het titeltoernooi. Tsjechië werd winnaar van de kwalificatiegroep.

Op 13 oktober wordt geloot tussen de nummers twee van de tien kwalificatiegroepen. In november maken zij uit wie zich bij de zestien deelnemende landen (inclusief gastland Portugal) mogen voegen. Gisteren verzekerden zich naast Tsjechië Frankrijk, Zweden en Bulgarije van deelname.

Nederland kan in de playoff stuiten op Slovenië, Roemenië, Letland, Hongarije, IJsland, Schotland, Spanje, Griekenland, Oekraïne, Engeland, Turkije, Kroatië, Wales, Zwitserland, Rusland of Ierland. De nummers twee zijn nog niet alle bekend. Op 11 oktober worden de laatste groepswedstrijden gespeeld. Nederland moest gisteren winnen van Tsjechië of op z'n minst met 2-2 gelijkspelen. Na een kwartier werd Davids van het veld gestuurd na een overtreding in het strafschopgebied. De Tsjech Koller benutte de strafschop. Poborsky vergrootte de voorsprong. Na de rust scoorde Van der Vaart tegen. In de slotminuut maakte Baros 3-1.

KREDIET: pagina 12