OM NAAR UIT TE KIJKEN

MUZIEK

Jeff Hamburg

Yakov Kreizberg dirigeert het Nederlands Kamerorkest in een `Amerikaans' programma. Van de Amsterdamse componist Jeff Hamburg, geboren in de VS, is de wereldpremière van Kumi, ori! (Sta op, geef licht) te horen, ontleend aan de klaagzangen van Jeremia en gezongen door de tenor Marcel Beekman. Verder klinkt muziek van Corigliano, Bernstein en Copland.

13 sept 20u15; 14 sept 11u (rechtstreeks Radio 4) Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345; 15 sept Beurs van Berlage Amsterdam. Res 020-5217500.

POP

The Jayhawks

Langzaam maar zeker kruipt de Amerikaanse rockgroep The Jayhawks uit het stoffige getto van de countryrock. Op het jongste album Rainy Day Music doorspekt de groep van zanger/gitarist Gary Louris haar gitaargedreven Americana met Beatles-achtige melodieën en puntige refreinen. De aanwezigheid van Chris Stills en Jakob Dylan (de zonen van Steve en Bob) duidt op een directe band met het popverleden.

14 sept Tivoli, Utrecht, 15 sept Paradiso, Amsterdam.

LITERATUUR

Thomése en Lieske

Twee oud-winnaars van grote literaire prijzen, publiceren komende week een nieuw boek. Van P.F. Thomése (AKO-prijs 1991) verschijnt Schaduwkind, over de dood van een kind. (Dit is eerder in kleine oplage verschenen als nieuwjaarsgeschenk). Van Tomas Lieske (Libris-prijs 2001) verschijnt Gran Café Boulevard, een roman die zich rondom WOII afspeelt.

P.F Thomése: Schaduwkind (uitg. Contact) en Tomas Lieske: Gran Café Boulevard (Querido).

THEATER

De hongerende weg

Rieks Swarte bewerkte voor het Huis aan de Amstel Ben Okri's roman De hongerende weg tot familietheater; over Azaro, een abiku-kind, de Westafrikaanse benaming van een kind dat vroeg sterft. Hij leeft in een Nigeriaanse sloppenwijk en verkeert half in de wereld van de geesten, die hem willem teruglokken. Swarte brengt het verhaal tot leven met elf spelers, mooie poppen en muziek van Beppe Costa.

T/m 20 sept. Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 16 nov. Inl 023-5173810 of www.toneelschuur.nl

DANS

Nationale Ballet

In het reisprogramma Carmen op reis zit één première, Solitaire van de Belgische choreografe Annabelle Lopez Ochoa, een choreografie voor één vrouw en een groep mannen. Verder in Carmen op reis: Carmen van Ted Brandsen en de 19de-eeuwse Paquita van Marius Petipa. De stukken worden begeleid door het orkest Holland Symfonia.

12-13 sept Lucent, Den Haag. Tournee t/m 15 nov. Inl 070-8800333.

MONUMENTEN

Jaar van de Boerderij

Het jaarlijkse Nationale Monumentenweekeinde op zaterdag 13 en zondag 14 september, besteedt ditmaal speciale aandacht aan de Nederlandse boerderij. Het publiek kan tijdens deze dagen gratis een bezoek brengen aan 4.000 monumenten, waaronder 800 boerderijen, verspreid over heel Nederland. Niet alleen in de buitengebieden, ook bij de grote steden zijn nog enkele boerderijen bewaard gebleven. In en rondom Rotterdam zijn tien boerderijen opengesteld. Onder de titel Landelijk Amsterdam is er speciale aandacht voor de dorpen Sloten, Zunderdorp en Ransdorp die ondanks annexatie van Amsterdam hun landelijke karakter hebben behouden. In de provincie Utrecht begint het evenement al op vrijdag 13 september met de Monumentennacht. In plaatsen als Bunnik, Rhenen, Woerden en Amerongen zullen kloosters, kastelen en forten vanaf 19u30 fungeren als podium voor theater, middeleeuwse acts, vertellingen en muziek. Verder zijn er tijdens dit weekeinde diverse excursies en boottochten langs monumenten georganiseerd.

Gratis Magazine met alle opengestelde monumenten verkrijgbaar bij VVV- en ANWB-kantoren, bibliotheken en vestigingen van het Bouwfonds. Inl www.openmonumentendag.nl