`Nuon en Essent gaan op fusie af'

Het lijkt onvermijdelijk dat de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent en eventueel Eneco de komende jaren zullen fuseren. De Nederlandse overheid moet dan ook de regels aanscherpen om zo'n dominante partij in de hand te houden.

Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone gisteren tijdens een seminar van adviesbureau Deloitte & Touche over de toekomst van de Nederlandse energiesector. Volgens de energiespecialist betekent de creatie van zo'n, in Nederland grote speler, niet dat de stroomvoorziening ook in Nederlandse handen blijft. ,,Het is geen garantie voor een oranje kampioen, het kan juist een hapklare brok zijn voor een overname'', aldus Crone tijden het seminar in Den Haag.

Een combinatie van Nuon en Essent – de nummers één en twee in Nederland – zou Europees gezien nog altijd een kleine speler zijn. Ook ook als nummer drie in Nederland Eneco zich hier bij zou voegen. Grote Duitse en Franse concerns als Eon, RWE en EdF zouden het bedrijf makkelijk kunnen betalen.

Volgens Crone is het moeilijk een fusie tussen de grote energiespelers in Nederland te voorkomen. De Nederlandse mededinginsautoriteit NMa zal geen bezwaar kunnen maken als het niet langer kijkt naar alleen Nederland, maar het noordwesten van Europa als één energiemarkt beschouwt. Verder zijn recentelijk fusies in Duitsland en Oostenrijk zonder veel problemen tot stand gekomen. Fusies – zoals tussen Eon en Ruhrgas - leidde tot zeer dominante marktpartijen.

De politiek moet volgens Crone de regels flink aanscherpen om de consument te beschermen tegen de vorming van een dergelijk dominante partij. Er moeten striktere regels komen om prijsstijgingen te voorkomen. De stroomprijs zou kunnen stijgen omdat de nieuw gevormde speler een machtige positie zou hebben in zowel productie, distributie als handel, en dus schaarste kan veroorzaken. Ook moet worden zeker gesteld dat er voldoende wordt geinvesteerd in productiecapaciteit, aldus het Kamerlid.

Met het pleidooi voor een aanscherping van de regels zullen de energiebedrijven niet blij zijn. Nuon bestuursvoorzitter Ludo van Halderen waarschuwde gisteren tijdens het seminar voor overregulering en pleitte ervoor om de energiemarkt in een Europees perspectief te zien, en niet nationaal. De topman wil wel graag een `nationale kampioen' in de energiemarkt creëren. Van Halderen heeft in het verleden al gepleit voor een fusie met Essent omdat de Nederlandse bedrijven anders een makkelijke overnameprooi zijn voor buitenlandse concerns.