`Kracht van het goede'

De Verenigde Staten zijn ,,een kracht van het goede'' in de wereld. Dat heeft de Australische premier John Howard vandaag in het Australische dagblad The Australian gezegd. Hij deed dat in een open brief ter nagedachtenis aan de aanslagen, twee jaar geleden, op New York en Washington.

Howard, na zijn Britse collega Tony Blair de belangrijkste bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreur, prees Amerika als supermacht. Hij zei: ,,Het is misschien niet hip om te zeggen, maar Amerika is al lange tijd een kracht van het goede voor de internationale betrekkingen.'' Hij bedankte de Verenigde Staten voor de hulp die het land heeft gegeven aan Australië tijdens de Tweede Wereldoorlog en riep zijn landgenoten op ook dankbaarheid te tonen voor de manier waarop de Verenigde Staten sindsdien betrokken zijn gebleven in de wereld. Amerika, zei Howard, is ,,een land dat zich inzet voor de fundamentele waarden van een democratie.''

Tegen de anti-Amerikaanse krachten in Australië zei hij: ,,Er zullen aspecten van de Amerikaanse manier van leven zijn die Australiërs niet wensen na te streven. En er zijn misschien tijden geweest waarop Amerika niet in staat is geweest om aan zijn eigen standaard te voldoen. Maar de vraag die degenen die zich verzetten tegen het leiderschap van Amerika moeten stellen, is eenvoudig: wie zouden zij liever de rol van supermacht in de wereld toebedelen?''