Het Beeld

Omdat voetbal me snel verveelt, moest er gezapt worden. Het nadeel van ongedurig kijkgedrag is dat je niet meer heel goed oplet. De eerste zender die langer dan een paar seconden mocht blijven was RTL4, want daar zag ik onbekend beeldmateriaal van 11 september 2001: pal voor de instortende Twin Towers overlegt burgemeester Giuliani per mobiele telefoon: ,,Wat? Het Pentagon ook geraakt? Dan staan we er in New York alleen voor! Luchtruim en alle bruggen en tunnels sluiten. En beleg een persconferentie!''

Dat een camera dat heeft kunnen vastleggen! En wat doet die Giuliani het goed in beeld! Dacht eigenlijk dat hij minder fotogeniek was. Z'n assistente is ook al zo knap. En nu blijkt ook nog eens haar man in een van de torens te zitten. Wat zegt ze dat prachtig onderkoeld!

De televisiegids brengt uitkomst. Wat stom, dat ik acteur James Woods niet meteen herkende. Rudy: The Rudolph Giuliani Story is een tv-film van de in Hollywood actieve Oostenrijkse regisseur Robert Dornhelm, die eerder al RFK voor televisie maakte, over Robert Kennedy dus. Een televisiefilm onderscheidt zich van een echte film doordat de makers zelf aangeven waar de reclameblokken kunnen komen. In Nederland bestaat de hinderlijke en met het auteursrecht strijdige gewoonte om de eindtitels eraf te knippen. Daar zouden de makers de zendgemachtigde een proces over kunnen aandoen. In dit geval vermeldde RTL4 in eigen belettering nog wel drie hoofdrolspelers, van wie een naam verkeerd werd gespeld.

Rudy is geen heel slechte film, maar een beetje kort voor wat er allemaal overhoop wordt gehaald: opkomst en ondergang, maffia, overspel, misdaadbestrijding, kanker. De fatale dag dat de burgemeester zijn heroïsche plaats in de geschiedenis kreeg dient als raamvertelling. Voorzover ik weet is dit de eerste fictiefilm die de instortende torens laat zien. Dornhelm gebruikt geen dure computereffecten, maar verbindt in de montage knap, nauwelijks merkbaar documentaire archiefbeelden met zijn eigen fictie. Sommige Amerikaanse kijkers, leer ik op internet, namen aanstoot aan het feit dat de hele film in Canada werd opgenomen, nu New York minder aantrekkelijk is geworden voor producenten, én aan het gebruik van echte beelden. Het schokkendste archiefmateriaal, van springers, heeft de producent dan ook op verzoek verwijderd.

Het gezap leidt tot een gefragmenteerde televisieavond. Je wilt toch weten of ons weer een volksopstand te wachten staat, als het nationale elftal een groot toernooi mist. Na afloop wat gespreksflarden genoteerd: ,,De Tsjechen scheten ook van angst door hun broek heen''(Louis van Gaal in de nabeschouwing op SBS6). ,,Bang zijn is een slecht uitgangspunt'' (Youri Mulder in de nabeschouwing op Ned.2). ,,Dit is het einde van het Haagse geneuzel?'' (Nova-presentator Jeroen Pauw tegen Ferry Mingelen, na diens gesprek met VVD-fractieleider Van Aartsen in Den Haag Vandaag). ,,Je wordt bedankt!'' (Mingelen tot de hoofdschuddende kamikazepiloot Pauw, die in ieder geval geen angst kent).