Groot-Brittannië

Celebrity Musea

In Londen blijven ze de status van celebrity-hoofdstad uitbuiten. In de National Portrait Gallery die vorig jaar de trend zette met de fototentoonstelling van Mario Testino, is vanaf deze week de tentoonstelling Celebrity te zien van fotograaf Terry O'Neill. In de ruim 40 jaar die zijn carrière omspant, portraiteerde hij beroemdheden als Liz Taylor, David Bowie, Frank Sinatra, Catherine Zeta-Jones, Mickey Rourke, de Beatles en de Stones, maar ook maakte hij huiselijke portretten van de Koninklijke familie en de Blairs.

T/m 14 maart Terry O'Neill: Celebrity in de Natinal Portrait Gallery. Dag 10-18u & do en vr t/m 21u. I+4420 7306 0055 & www.npg.org.uk

Washed Ashore

Op de stranden ten Oosten en ten Westen van Hastings aan de Zuid-Oost kust van Groot-Brittannië staan de komende twee weekeinden een verzameling spectaculaire glazen sculpturen van de Britse kunstenares Emily Bellhouse. Zijn het reuze haaientanden, de golven van de Britse wateren, griezelige tentakels of kronkelende staarten van prehistorische octopussen? Volgens Bellhouse gaat het in haar expositie Washed Ashore om de verbeelding van herinneringen en fantasiën uit haar jeugd die zij aan de kust doorbracht.

Washed Ashore 13 & 14 sept St Leonards Beach; 20 & 21 sept Winchelsea Beach. East Sussex. www.rother.gov.uk

En verder in Londen

T/m 14 sept A Private Passion in de National Gallery; 004420 7747 2885 & www.nationalgallery.org.uk T/m 21 sept BP Portrait Award in de National Portrait Gallery, 004420 7306 0055 & www.npg.org.uk T/m 21 sept Kirchner: Expressionism and the City in de Royal Academy, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk