GALERIESELECTIE

SASKIA OLDE WOLBERS

De films van Saskia Olde Wolbers zien eruit alsof ze van begin tot eind met de computer gemaakt zijn. Maar in werkelijkheid zijn de sciencefiction-achtige beelden het resultaat van noeste handarbeid. Olde Wolbers bouwt complexe decors met afvalmaterialen, ijzerdraad en verf. Deze maquettes worden vervolgens onder water met een minicamera gefilmd, zodat vloeibare, dromerige beelden ontstaan. Een voice-over vertelt hierbij over absurde en dramatische gebeurtenissen die hem of haar zijn overkomen. In Galerie Diana Stigter toont de kunstenaar haar nieuwe film Interloper, over een man die jarenlang een dubbelleven leidde.

Films van Saskia Olde Wolbers. Galerie Diana Stigter, Hazenstraat 17, Amsterdam. T/m 11 okt, di t/m za 13-18u.

OTTO BERCHEM

Andy Warhol voorspelde 25 jaar geleden al dat in de toekomst iedereen vijftien minuten beroemd zou zijn. Hij heeft niets te veel gezegd, zo blijkt uit de populariteit van reality shows, docu-soaps en talentenjachten als Idols. De Amerikaanse kunstenaar Otto Berchem is geïnteresseerd in wat beroemdheid met mensen doet, en vooral in wat er met hen gebeurt zodra ze niet meer in de schijnwerpers staan. Zijn tentoonstelling The 16th Minute bestaat uit een serie foto's, video's en beelden van personen die hun vijftien minuten roem al achter de rug hebben.

The 16th Minute, foto's en video's van Otto Berchem. Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, Amsterdam. T/m 18 okt, di t/m za 13-18u.

JAN VAN DE PAVERT

Met behulp van computerprogramma's creëert Jan van de Pavert modellen voor gebouwen die niet gerealiseerd hoeven te worden. In de video-animaties loodst hij bezoekers door virtuele ruimtes, zoals een verlaten ondergrondse of een leeg betonnen gebouw. In deze architectonische ruimtes bevinden zich vaak wandschilderingen die doen denken aan de stijl van Diego Riviera of Fernand Leger - kunstenaars met idealistische opvattingen over de rol van kunst in de samenleving. Van de Pavert wil op deze manier een utopisch alternatief bieden voor de al bestaande openbare kunst.

Video-animaties en fotoprints van Jan van de Pavert. Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. T/m 18 okt, di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

HARMEN BRETHOUWER

Voor zijn tentoonstelling Minimal in Galerie de Expeditie ontwikkelde Harmen Brethouwer drie muurverven: goud, wierook en mirre. De drie verven, waaraan kleine hoeveelheden van de respectievelijke grondstoffen zijn toegevoegd, spelen met licht: goud weerkaatst het, wierook laat het door en mirre absorbeert het. Brethouwer toont drie puntgaaf gespoten panelen, ieder twee bij twee meter groot. Daarnaast verkoopt hij zijn zogenaamde Driekoningenverf als multiple, verpakt in fraai vormgegeven blikken van een halve liter.

Harmen Brethouwer: Minimal. Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam. T/m 11 okt, wo t/m vr 11-18u, za 14-18u.

WITTE DE WITHSTRAATMorgen gaat in Rotterdam het culturele seizoen van start met De Wereld van Witte de With, een kunst- en cultuurfestival in de Witte de Withstraat. Drie dagen lang krijgt het publiek een programma voorgezet met performances, theatervoorstellingen, muziekoptredens en debatten. Galeries en musea zijn tot diep in de nacht open en organiseren speciale activiteiten. Zo maakt Showroom MAMA een openluchttentoonstelling met opblaasbare beelden en toont TENT. een project van de Italiaanse kunstenaar Nico Vascellari, die de expositieruimte ombouwde tot een ondergronds gangenstelsel.

De Wereld van Witte de With. 12 t/m 14 sept in de Witte de Withstraat, Rotterdam. Vr 20-02u, za 14-02u, zo 14-20u.

EN VERDER

Fotowerken van Teun Hocks t/m 11 okt Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam; collages van Jan Grosfeld, fotowerken van Jean-Marc Spaans en tekeningen van Oey Tjeng Sit t/m 1 okt Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; schilderijen en tekeningen van Frank van Hemert t/m 5 okt alerie Willy Schoots, Willemstraat 27, Eindhoven; schilderijen en tekeningen van Gustave Asselbergs t/m 28 sept Galerie Bleeker, Bleekersvaartweg 18, Heemstede.