Duitsland

Kunst van Wilhelm II

Hij schilderde jongens met matrozenpetjes en schepen op hoge zee. Steeds met de signatuur Wilhelm, P.v.P. De Pruisische prins en latere keizer Wilhelm II (1859-1941) voelde zich een halve kunstenaar en daar hij op z'n 59ste sowieso uitgerangeerd werd, had hij tijd genoeg voor zijn grote hobby. De meeste tekeningen en schilderijen die nu te zien zijn lagen decennialang in kasteel Doorn, het verbanningsoord van de afgedankte heerser.

T/m 16 nov in de Kunsthalle Wilhelmshaven, Adalbertstr. 28. Di 11-20u, wo-zo 11-17u. Inl 0049-442141448 of www.kunsthalle-wilhelmshafen.de

Erotica van Eric Fischl

Witte stranden, dure jachten, naakte mensen, enorme bedden en soms een kleine orgie: de schilderijen waarmee de Amerikaanse schilder Eric Fischl in de jaren '80 de kunstwereld verraste, toonden de luxe van de hogere middenklasse. Een van zijn vroege doeken heette Bad Boy en dat was ook al snel de reputatie van de supervoyeurist en ex-hippie Fischl. Hij raakte snel in vergetelheid, en toen hij in New York een jaar na de aanslag op 11 september het (door hem gemaakte) beeld van een vallende vrouw liet opstellen, viel hij in ongenade. Nu wordt hij door het Kunstmuseum Wolfsburg herontdekt: als `meester van de choquerende slaapkamerscènes' en als idool voor jongere schilders.

Van 13 sept t/m 4 jan, Porschestr. 53. Di en vr 11-23u, wo, do, za en zo 11-18u. Inl: 0049-536125599 of www.kunstmuseum-wolfsburg.de

Ron Arad

Hij noemt zijn ontwerpen gebruikssculpturen en zichzelf een kunstenaar die af en toe meubels maakt. De Israëlische en nu in Londen wonende architect Ron Arad veroverde 20 jaar geleden de markt en de musea. Als een echte materiaalfetisjist overschrijdt hij steeds de grenzen van de gangbare smaak. Hij goot een stereoinstallatie uit beton en kussens maakte hij van staal. In zijn jongste collectie Paperwork, nu in Münster te zien, draagt papier menselijk gewicht.

T/m 1 nov in het Westfälisches Landesmuseum, Domplatz 10, Münster. Inl 0049251590701.

En verder

Muziekfestival, met Cecilia Bartoli en Andrass Schiff, t/m 30 sept in Bremen: 0049- 421170425; Nachsommer, festival met straatmuziek, films en de tentoonstelling Made in Schweinfurt, van 12 t/m 28 sept op diverse locaties in Schweinfurt: www.nachsommer.de.