Duitse bonden blij met EU-uitspraak

De klager die dinsdag door het Europees Hof in het gelijk werd gesteld, was een Duitse arts-assistent. De Marburger Bund, waarbij zo'n 75.000 artsen zijn aangesloten, sprak gisteren in de Süddeutsche Zeitung van een ,,historische overwinning''. De bonden willen dat de uitspraak snel vertaald wordt in wetgeving, om de rechtszekerheid te garanderen. Ze hopen dat uitwassen als diensten van dertig uur zullen verdwijnen.

De Süddeutsche wijdde vandaag een artikel aan de gevolgen van de uitspraak. Daarin stelt de Marburger Bund dat er 15.000 nieuwe arbeidsplaatsen voor artsen moeten worden geschapen. De kosten zouden zo'n 1 miljard euro bedragen. De Duitse organisatie van ziekenhuizen, DKG, komt zelfs uit op 27.000 arbeidsplaatsen en een bedrag van in totaal 1,75 miljard euro. De directeur van het Elisabeth Krankenhaus in Kassel zei gisteren in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) dat zijn ziekenhuis extra acht artsen en duizend andere personeelsleden nodig heeft om de diensten anders te organiseren.

Het probleem is echter dat Duitsland nu al kampt met een artsentekort (4.800 onvervulde plaatsen in de ziekenhuizen). ,,We hebben geen 15.000 artsen die we kunnen aanstellen. En we weten ook niet of we ze nodig hebben'', zo zei minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt (SPD) vandaag in de Süddeutsche. Schmidt maakt zich vooralsnog weinig zorgen. Vooruitlopend op de uitspraak heeft zij al afspraken gemaakt over extra geld voor de zorg. De ziekenhuizen krijgen naast de 200 miljoen per jaar waarover zij al beschikken tot 2009 nog eens 100 miljoen extra, zo meldde Die Welt gisteren.

Volgens de Süddeutsche heeft de uitspraak ook gevolgen voor nooddiensten in rekencentra, de brandweer, reparatiediensten, tehuizen voor ouderen en zelfs chauffeurs van ministers.

De Duitse werkgeverorganisatie BDA ziet één voordeel. Nu de Arbeidstijdenwet aangepast moet worden, kan er opnieuw onderhandeld worden over de maximum arbeidsduur (nu elf uur per dag). Als de Europese richtlijnen worden gevolgd, kan die opgerekt worden tot dertien uur.