De wanhoopsdaad van Mister Lee

`De WTO doodt de boeren', riep een Zuid-Koreaanse boer in Cancún. Een paar uur later was hij zelf dood.

Duizenden kilometers van zijn boerderij in de Zuid-Koreaanse provincie Chollabuk-do deelt `Mister Lee', zoals hij zichzelf voorstelt, in het centrum van een Mexicaanse badplaats zijn geschreven aanklacht tegen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aan voorbijgangers uit. ,,Boeren leggen het loodje, landbouw mag geen onderdeel van de WTO-onderhandelingen vormen'', staat erop. Hij mompelt een paar woorden, geeft zijn visitekaartje en een folder, buigt en vervolgt zijn weg.

Kyung-Hae Lee (56) maakt deel uit van een groep van 270 Zuid-Koreaanse boeren. Ze zijn hier voor een week van manifestaties rond de gisteren begonnen vijfde ministersconferentie van de WTO. Lee is volgens een verhaal in zijn folder voormalig voorzitter van de `Korean Advanced Farmers Federation' en volgens zijn visitekaartje lid van de commissie Landbouw en Economie van de provinciale assemblee van Chollabuk-do. Op 23 februari van dit jaar zette hij een klein tentje op tegenover het hoofdkwartier van de WTO in Genève uit protest tegen een mogelijk akkoord over een landbouwhandelsregime. Op 20 maart begon hij een hongerstaking. Hij hield zijn actie een paar weken vol.

In zijn folder vertelt Mister Lee over de teloorgang van het Koreaanse platteland en de boerenstand door almaar dalende prijzen van landbouwproducten. ,,Eens rende ik naar het huis waar een boer zijn eigen leven had genomen door giftige chemicaliën te drinken, omdat hij onbeheersbare schulden had. Ik kon niets doen, alleen zijn vrouw horen jammeren.'' Vetgedrukt vervolgt de tekst: ,,If you were me, how you feel?'' Wie, zo vraagt Lee zich verder af, ,,zal de leefbaarheid bewaren op ons platteland, onze gemeenschapstradities [...] en het milieu?'' De noodkreet eindigt met een waarschuwing ,,aan alle burgers'' tegen de ,,ongewenste, ondemocratische globalisering die onmenselijk is, het milieu bedreigt en boeren doodt''.

Gisteren stak Mister Lee zichzelf in de borst, tijdens een demonstratie van enkele duizenden antiglobalisten in Cancún. Het secretariaat van de WTO en de Mexicaanse regering verklaarden zijn dood ,,als gevolg van een zelfveroorzaakte wond te betreuren''.

ANTIGLOBALISTEN: pagina 15

    • Reinoud Roscam Abbing