Chocolade - kokosfriandise

Een recept uit een oud boekje van de Amerikaanse fabrikant van Borden's Eagle Brand. Die fabriek bestaat nog steeds en biedt nu recepten op de internetsite eaglebrand.com, met nog steeds oubollige illustraties.

Doe de volkorenbiscuits, zo nodig in porties, in een keukenmachine en draai ze tot fijn kruim. Doe de biscuits anders in een plasticzak, maak die goed dicht en ga er met een deegroller over tot ze fijn zijn.

Laat voor het onderlaagje de boter smelten in een middelgrote pan op een laag vuur. Schep er de biscuitjes, basterdsuiker en bloem door. Druk dit mengsel gelijkmatig over de bodem van een bakblik (niet ingevet) van 22 x 22 centimeter. Zet het blik 10 minuten in een oven op 180°C.

Meng de gecondenseerde melk met de gedroogde kokos. Doe dit vlak voor u het mengsel over het onderlaagje wilt smeren, zodat de kokos geen tijd heeft om de gecondenseerde melk op te nemen, anders wordt het mengsel moeilijk smeerbaar. Smeer het kokosmengsel over het onderlaagje. Zet 10 minuten terug in de oven, of tot het melk-kokosmengsel licht goudgeel wordt. Neem uit de oven en laat iets afkoelen.

Doe de chocolade in een keukenmachine en draai met korte stootjes tot hij grof gemalen is. Doe de gehakte chocolade en pindakaas in de bovenkant van een au bain-mariepan en zet boven sudderend water op een laag vuur. Laat onder regelmatig roeren smelten tot het mengsel glad is. Schep het glazuur gelijkmatig over het melk-kokoslaagje en strijk het glad uit. Laat het glazuur volledig afkoelen, zodat het hard genoeg is om de taart in circa 36 vierkantjes te snijden.

    • Kim Maclean