`China heeft gelijk'

Philips heeft zich vandaag gemengd in het wereldwijde debat over de Chinese wisselkoers. In een artikel op de opiniepagina van de Financial Times verdedigt Rob Westerhof – topman van Philips Noord-Amerika en ex-topman van Philips Oost-Azië – de Chinese politiek inzake de Chinese munt. Westerhof verklaart zich tegenstander van een revaluatie (opwaardering) die vorige week nog werd bepleit door de Amerikaanse minister van Financiën, John Snow, en gisteren door de Europees Commissaris voor Buitenlandse Betrekkingen, Chris Patten.

De Chinese munt is volgens de VS, Japan, de Europese Unie en Zuid-Korea op een te laag niveau aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. Maar China is niet klaar voor een revaluatie of voor zelfs het vrij laten zweven van zijn munt. ,,[Dat] zou slecht zijn voor China en slecht voor het zakenleven'', schrijft Westerhof.

China kent geen vrij kapitaalverkeer en heeft in dat opzicht nog een lange weg te gaan. Plotselinge fluctuaties van de yuan vóórdat China een solide financieel systeem heeft, zouden ,,rampzalig'' zijn. Het zou niet alleen de ondernemingen treffen die in China zaken doen – Philips maakt 30 procent van zijn totale productie in China en verkoopt er 10 procent van zijn productie. Het zou voor China zelf lastiger worden zijn financiële systeem te hervormen en een financiële crisis kunnen uitlokken. En daaronder zou niet alleen China, maar zouden ook de Verenigde Staten en Europa lijden.

Westerhof, die volgens een Philips-woordvoerder op persoonlijke titel spreekt, wijst critici van de Chinese politiek erop dat zelfs bij de huidige, lage Chinese wisselkoers de Chinese invoer snel toeneemt. De jongste cijfers onderstrepen dat. Gisteren maakte China bekend dat in augustus vergeleken met vorig jaar zijn uitvoer met 27,2 procent is gestegen en zijn invoer met 27,3 procent.