Boycot van Franse hockeystick

De vier halve-finalisten bij het Europees kampioenschap hockey in Barcelona (Nederland, Spanje, Duitsland en Engeland) hebben een herenakkoord gesloten en besloten tot een boycot van een strafcornerstick van Franse makelij. De stick met de naam Cobra werd de ploegen deze week te huur (2.500 euro per duel, exclusief bonussen) aangeboden door de eigenaar, topscorer Frédéric Soyez van Frankrijk, en diens clubcoach.

Bondscoach Bellaart van Nederland is verbolgen over wat hij ,,een circus'' noemt. ,,Als ze denken hiermee de sport te dienen, dan neem je je sport niet meer serieus. Die vent liep hier als een marskramer dat ding aan te prijzen.''

Het gewraakte slaghout voldoet overigens aan de twee belangrijkste criteria die de internationale hockeyfederatie stelt: de stick kan door een ijzeren ring met een diameter van 51 millimeter. Bovendien is de krul van de haak, gemeten vanaf het laagste punt van de platte kant, niet langer dan 100 millimeter. Soyez kogelde in de voorronde van de EK vijf van de negen strafcorners raak, en een voor een met duizelingwekkende snelheid. ,,Als dit allemaal wordt goedgekeurd, dan is dat het einde van de corner'', wist Bellaart. ,,We zitten nu al op de rand, maar dan wordt het helemaal ongeoorloofd gevaarlijk.''

Per 1 januari is het wisselen van een stick wereldwijd verboden tijdens een wedstrijd. De Nederlandse hockeybond nam al een voorschot op het verbod. In de zondag begonnen competities is het niet meer toegestaan vanaf de zijlijn een stick aan te nemen tijdens een wedstrijd.