Bin Laden laat zich zien

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren verzekerd dat Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda sinds zijn aanslagen van 11 september 2001 zware slagen zijn toegebracht en dat het internationaal terrorisme zal worden verslagen. Zijn toespraak in een opleidingsschool van de FBI viel ongeveer samen met de publicatie van de eerste video-opnamen van Bin Laden zelf in bijna twee jaar.

Op de band, die gisteren werd uitgezonden door Al-Qaeda's huiszender Al-Jazira, wandelt een vermagerde Bin Laden met zijn tweede man, Ayman al-Zawahiri, over rotsachtig terrein. Op een bijgevoegde geluidsband roept een man – naar wordt aangenomen Zawahiri – het Iraakse volk op ,,de Amerikanen te verslinden zoals leeuwen hun prooi verslinden''. Een andere spreker – Bin Laden – toont zich tevreden over ,,de grote schade bij de vijand'' die op 11 september werd aangericht.

Volgens Al-Jazira dateren de opnames van april of mei. Overigens ging men er al vrij algemeen van uit dat Bin Laden en Zawahiri in leven zijn. Zij zouden zich in Afghanistan of Pakistan schuilhouden.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad noemde de banden ,,een nieuwe herinnering dat ze blijven samenzweren om ons aan te vallen en de vrijheid aan te vallen''. Volgens terreurdeskundigen dienen de banden als boodschap aan aanhangers dat het terreurnetwerk nog operationeel is en zijn leiders actief zijn.