Beurzen Europa weer in de lift

De Europese beurzen hebben aan het eind van de ochtend de weg omhoog voorzichtig hervonden. Aan het begin van de handelssessie zakten de indices aanvankelijk weg na het flink lagere slot gisteren van Wall Street, maar tegen het middaguur waren de koersen weer opgekrabbeld.

Op het Damrak trok telecombedrijf KPN de aandacht van beleggers. Tijdens een analistenbijeenkomst liet KPN doorschemeren dat aan alle voorwaarden voor een dividendbetaling is voldaan. Het aandeel steeg 3 procent tot 6,60 euro. De AEX-beursgraadmeter daalde aanvankelijk tot 328,05 punten, maar wist rond het middaguur weer iets te stijgen en stond op een miniem verlies van 0,1 procent op 330,88. Het hoogste niveau dat de index vanmorgen bereikte was 333,06 punten.

Supermarktconcern Ahold boekte weer rode cijfers op het bericht in de Britse zakenkrant Financial Times dat het bestuur van het concern aan zou dringen op het vertrek van de raad van commissarissen. Het aandeel daalde 1,5 procent door het rumoer.

Onder de middelgrote fondsen was KLM weer een grote stijger. Het aandeel profiteerde met een stijging van 2,1 procent opnieuw van het gerucht dat er snel een overeenkomst komt met Air France. Op de lokale markt sprong bouwer Bam in het oog. Het bedrijf schrapt 500 banen en het aandeel Bam steeg met 9 procent.

Op de andere Europese beurzen werden ook winsten geboekt. Frankfurt stond tegen het middaguur op een winst van 0,2 procent. Parijs was 0,5 procent hoger en Londen 0,3 procent. Of de winsten kunnen worden vastgehouden is een vraagteken. Later vandaag komen er cijfers over de Amerikaanse handelsbalans over juli en over de werkloosheidsaanvragen uit de VS. Deze cijfers zullen meer inzicht geven over het herstel van de Amerikaanse economie.

In de VS ontstond gisteren onrust. Dit kwam door slechte verwachtingen van telecomgigant Nokia en nieuwe videobeelden van Osama bin Laden. Deze zetten de beleggers een dag voor 11 september aan tot verkopen. De Dow-Jonesindex verloor 0,9 procent en de technologiebeurs Nasdaq moest zelfs 2,6 procent inleveren.

De effectenbeurs in Tokio is er vanmorgen niet in geslaagd winst te boeken. De Nikkei-index daalde met 2,9 procent naar 10.546 punten. De daling op Wall Street zorgden voor de negatieve stemming.