Belgische minister wijst privatisering Belgacom af

De Belgische vice-premier Vande Lanotte, tevens minister van Begroting en Overheidsbedrijven, wil vasthouden aan het staatsbelang in Belgacom. Daarmee lijken de privatiseringsplannen voor dit relatief succesvolle telecomconcern voorlopig van de baan. Dat meldde de Belgische krant Financieel-Economische Tijd vandaag. Het overheidsbelang bedraagt 50 procent plus één aandeel. Volgens de krant heeft Vande Lanotte in een besloten bijeenkomst gezegd meer heil te zien in de jaarlijkse inkomsten uit Belgacom dan in een eenmalige opbrengst via een beursgang. Zo betaalde de onderneming haar aandeelhouders vorig jaar een gewoon dividend van 280 miljoen euro en een preferent dividend van 570 miljoen euro. Als de staat zijn aandelen naar de beurs brengt, zou dat volgens ingewijden 10 miljard euro opleveren.