Bam schrapt 500 banen

Nederlands grootste bouwbedrijf Bam ontslaat vijfhonderd werknemers als gevolg van de ,,zwakke bouwmarkt''. Daarnaast verkoopt Bam zijn volledige baggerdivisie om de schuldenlast verder terug te brengen.

Dat heeft de bouwer vanochtend bekendgemaakt. Bam heeft nu nog 30.500 werknemers. Dat aantal verdubbelde vorig jaar, toen Bam grote concurrent HBG kocht. Bam moet dit jaar vijfhonderd banen schrappen bij de divisies `Bouw en vastgoed' en `Infra' omdat de bouw van nieuwe kantoren sterk is teruggelopen en de ,,bouwvolumes op de Nederlandse markt krimpen''. Eerder werd al bekend dat dit jaar 140 mensen worden ontslagen, het aantal van vijfhonderd is inclusief deze mensen. Volgens Bam-bestuursvoorzitter W. van Vonno heeft het concern ,,minder werk, en dus overal mensen over. Van bouwvakker tot werkvoorbereider tot secretaresse.'' Bam schrapt banen in alle geledingen van het bedrijf.

Bam onderhandelt met drie partijen over de verkoop van de baggerdivisie, die meekwam met de overname van HBG. Eerder sprak Van Vonno zich nog uit voor de verkoop van een minderheidsbelang, nu sluit hij verkoop van de hele divisie niet uit. Dit baggerbedrijf is de afgelopen jaren inzet geweest van een strijd waarbij alle grote Nederlandse bouwbedrijven betrokken zijn geweest. De baggeractiviteiten leden de eerste helft van dit jaar verlies. Door een grensconflict tussen Indonesië en Singapore, verbiedt Indonesië de baggeraars nog langer zand te winnen voor bouwprojecten in Singapore.

De overname van HBG, inclusief het baggerbedrijf, kostte Bam 715 miljoen euro. De bouwer maakte vanochtend bekend bij ING Bank en Rabobank een lening afgesloten te hebben van 100 miljoen euro. Die moet binnen vijf jaar worden terugbetaald. Na aftrek van deze lening en een eerdere aandelenuitgifte heeft Bam nog 300 miljoen aan kortlopende leningen openstaan bij verschillende banken. Die moet binnen zeven weken terugbetaald zijn. Van Vonno denkt dat dit mogelijk is door het snel verkopen van de baggeractiviteiten.

Mede door de overname van HBG steeg de winst over het halfjaar van 20 tot 38 miljoen euro en de omzet van 1,3 tot 3,5 miljard euro. Voor het hele jaar rekent Bam op 80 miljoen nettowinst.