Argentinië en het IMF eens over schulden

Argentinië heeft alsnog een akkoord over zijn schuldsanering bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat heeft de Argentijnse president, Nestor Kirchner, vanmorgen Nederlandse tijd op een persconferentie in Buenos Aires bevestigd.

Het akkoord komt een dag nadat Argentinië weigerde nog langer aan zijn financiële verplichtingen jegens het IMF te voldoen, als het IMF niet meer concessies deed. Daarbij werd de Argentijnse regering openlijk gesteund door de Amerikaanse regering, die druk op het IMF uitoefende soepeler te zijn jegens het schuldenland.

De eisen van het IMF om de tarieven van stroombedrijven te verhogen en de banken compensatie te geven voor hun valutaverliezen, eisen waartegen de Argentijnse regering zich met steun van de verarmde bevolking verzette, zijn in het akkoord niet aan een bepaalde datum gebonden.

Volgens de Argentijnse president zal 21,6 miljard aan schulden worden geherfinancierd, waarvan 12,3 miljard schuld aan het IMF. Om aan zijn verplichtingen te voldoen zal Argentinië volgend jaar wel een begrotingsoverschot van 3 procent (van het bbp) moeten hebben.

Het akkoord zou de weg vrijmaken om de totale buitenlandse schuld van het land, die wordt geschat op 90 miljard dollar, nu met zijn crediteuren van Milaan tot Tokio te herstructuren en nieuwe kredietlijnen te openen, nadat Argentinië wegens zijn bewust in gebreke blijven de paria werd van de financiële wereld.

Argentinië zal de 3 miljard dollar die het eergisteren aan het IMF weigerde af te betalen, hoewel het daartoe op die dag uiterlijk verplicht was, alsnog aan het IMF overmaken voordat het bestuur van het IMF op 19 september bijeenkomt.

Het akkoord werd gisteren met blijdschap begroet door de man in de straat. ,,Het is fantastisch. Het betekent dat we opnieuw kunnen beginnen en al het andere ook in orde kunnen maken'', zei schoonmaakster Herminda Acosta terwijl zij haar nachtdienst verliet. Wegens de crisis van vorig jaar leeft de helft van de Argentijnse bevolking in armoe. Maar dit jaar gaat het weer beter, de Argentijnse economie groeit zelfs het hardst van het hele continent.

In Washington, waar het IMF is gevestigd, wilde het fonds geen commentaar geven op het akkoord, evenmin als het Amerikaanse ministerie van Financiën.