Ahold handhaaft loon topman

Ahold is niet van plan om het beloningspakket van de nieuwe topman A. Moberg te wijzigen. Dat heeft president-commissaris H. de Ruiter van het supermarktconcern gistermiddag laten weten aan de pensioenfondsen ABP en PGGM.

De Ruiter reageert daarmee op de brief van de pensioenfondsen die eerder deze week naar Ahold werd gestuurd en waarin grote kritiek werd geuit op het beloningspakket van de nieuwe topman, de procedure op de aandeelhoudersvergadering en de manier waarop het beloningspakket naar buiten werd gebracht.

Ahold zegt de commotie op de laatste aandeelhoudersvergadering ,,te betreuren''. ,,De gang van zaken op de vergadering van aandeelhouders was inderdaad minder gelukkig'', stelt de president-commissaris. Ahold nodigt in de brief de kritische aandeelhouders niet uit voor een gesprek.

Een woordvoerder van pensioenfonds PGGM liet vanochtend weten dat de beleggers ook niet op een andere wijze zijn benaderd voor een gesprek. De pensioenfondsen ABP en PGGM wilden vanochtend nog niet inhoudelijk ingaan op de brief van De Ruiter. Eerder lieten de fondsen weten dat zij vorige week ,,met het mes op de keel'' akkoord zijn gegaan met de benoeming van Moberg.

De Zweed krijgt bij Ahold een basissalaris van 1,5 miljoen euro, in de eerste twee jaar een gegarandeerde bonus van 1,5 miljoen euro per jaar en een variabele bonus van maximaal 1,5 maal het jaarsalaris. Zijn vertrekpremie kan oplopen tot meer dan 10 miljoen euro. De opties (1 miljoen stuks) en aandelen die hij inmiddels heeft verkregen zijn momenteel 4,7 miljoen euro waard.

De Ruiter doet in zijn brief geen concrete toezeggingen aan aandeelhouders. Wel belooft hij de aandeelhouders ,,als een serieuze partij in het proces'' te accepteren bij het vaststellen van nieuwe regels voor goed ondernemingsbestuur.