`3 procent, goed verstand'

Op Quatorze Juillet 1997 liet de Franse president Jacques Chirac zich tijdens zijn traditionele interview op de nationale feestdag lovend uit over de 3-procentsnorm van het Europese Stabiliteitspact. ,,Het is niet zomaar een gril dat de Europese regeringen zich, overigens deels op voorstel van Frankrijk, hebben vastgelegd op dit cijfer.'' De bedoelde maximaal toegestane 3 procent was voor het staatshoofd ,,simpelweg een criterium van goed verstand''. Chirac zei dat het vergelijkbaar was met ,,vangrails op een bergweg die voorkomen dat je in het ravijn valt''. In mei 1998 spreekt het staatshoofd opnieuw over ,,wijze criteria'' en hekelt hij de gewoonte van Franse bestuurders ,,om uit te geven zonder te rekenen''. Ter illustratie haalt hij de 1 miljard francs aan die dagelijks wordt besteed aan betaling van de rente. De staatsschuld is sindsdien explosief toegenomen.

Is lastenverlichting in de presidentiële ogen de enige remedie om de economische groei te stimuleren, in 1998 zei Chirac tegen een groep studenten: ,,Je bevordert de groei niet met verhoging van het begrotingstekort''. Hij noemde de 3 procent weer ,,een goede maatstaf'' en zelfs ,,een zegen voor Frankrijk, dat altijd geneigd is tot opportunisme''.