Tsjechische aanval staat altijd op scherp

Het Nederlands elftal heeft vanavond in het cruciale EK-kwalificatieduel veel te duchten van Tsjechië, dat onder bondscoach Brückner zestien duels ongeslagen is. De bejaarde trainer zweert bij hetzelfde elftal.

Hotel Praha is een betonnen kolos waarop de communistisch geschoolde architecten in de jaren zestig en zeventig patent hebben aangevraagd. Granieten muren, verlaagde plafonds, imposante kroonluchters en een geur die niet naar de `Praagse Lente' of de `Fluwelen Revolutie' ademt. Het vrijheidsideaal van de Tsjechische dissidenten is ergens anders in de hoofdstad tot wasdom gekomen. In hotel Praha logeerden en vergaderden de partijbonzen uit de voormalige deelrepubliek, tot de latere president Havel oproer kraaide en het oude regime in 1989 met zachte hand ten val bracht.

Sinds die tijd doet hotel Praha dienst als spelerskwartier van het Tsjechische elftal. Gistermiddag was het een gastvrije ontmoetingsplaats voor de pers. Vijftien spelers komen uit in de sterkste competities ter wereld. Slechts zes spelen er in de Tsjechische competitie, van wie vier bij kampioen Sparta Praag. Een greep uit een gouden generatie: Nedved (Juventus), Koller en Rosicky (Borussia Dortmund), Baros en Smicer (Liverpool). En niet te vergeten de 31-jarige Poborsky, die na een lang avontuur bij Manchester United, Lazio Roma en Benfica bij Sparta Praag terugkeerde.

De 31-jarige Pavel Nedved is kandidaat om Europees voetballer van het jaar te worden. Een veelzijdige speler die met zijn grote actieradius heen en weer pendelt tussen aanval en middenveld. Hij beschikt over een verwoestende trap. Zaterdag scoorde hij tegen Wit-Rusland met een vrije trap.

Nedved raakte in Turijn bevriend met Edgar Davids. Beide spelers van Juventus hebben deze week bewust geen contact gezocht, om elkaars concentratie niet te verstoren. Ze hebben wel een ontmoeting geregeld, na afloop van de partij. ,,Dan zijn we weer vrienden, nu even vijanden'', lachte Nedved. Hij zei te hopen dat de licht geblesseerde Davids niet in actie komt. ,,Hij geeft altijd meer dan honderd procent. Iedere trainer moet blij zijn met zo'n speler.''

Nedved was uitblinker op het EK in 1996, waar Tsjechië pas in de verlenging van de finale werd verslagen door Duitsland. Hij is in de herfst van zijn loopbaan beland en beschouwt het WK in 2006 als zijn sportieve eindstation. Onder zijn leiding wist Tsjechië zich, net als Nederland, niet te plaatsen voor het WK in 2002. Op het EK in 2004 hoopt hij volgende zomer in Portugal nog een keer zijn kunsten te vertonen op een groot podium. Nedved: ,,Mijn manier van spelen kost kracht, dus zal ik niet oud worden als voetballer.''

De aanval van de Tsjechen is gevreesd. De 30-jarige reus Jan Koller is het vaste aanspeelpunt in de spits. Hij is een kop groter dan zijn Nederlandse mandekker Stam en nauwelijks van de bal te krijgen. De 22-jarige spelverdeler Tomás Rosicky is een van de grootste talenten. Hij is lichtvoetig en technisch bijzonder vaardig. Rosicky was vorig seizoen lang geblesseerd en speelde in het voorjaar tegen Nederland op halve kracht. Hij is fysiek kwetsbaar.

De 30-jarige linkshalf Vladimir Smicer is een slimme speler die vanaf de linkerzijde opkomt en kansen creëert. De 21-jarige aanvaller Milan Baros – clubgenoot bij Liverpool dat eerder ook de Tsjechische oud-international Patrik Berger als een held binnenhaalde maar afgelopen zomer afstootte naar Portsmouth – krijgt net als in de heenwedstrijd tegen Oranje de rol van super sub toebedeeld. In de Kuip legde de bliksemschicht de basis voor de gelijkmaker. Baros is het geheime wapen van de Tsjechen. Hij is goed genoeg voor een basisplaats, maar past niet in de voorzichtige beginopstelling.

Bondscoach Karel Brückner, een grijze eminentie, was gisteren in hotel Praha het toonbeeld van rust en vertrouwen. Hij is een toegewijde trainer. De spelers roemen zijn stabiele beleid en zijn communitatieve vaardigheden. Ofwel: hij is praatgraag én aandachtig luisteraar. Brückner is de opvolger van de minder populaire oud-PSV'er Jozef Chovanec, die na de uitschakeling voor het WK in 2002 plaats maakte. Sinds de aanstelling van Brückner is Tsjechië al zestien wedstrijden ongeslagen, met drie gelijke spelen en dertien zeges tegen niet de minste ploegen. Zo werden Italië, Turkije en Frankrijk in oefenduels verslagen.

Brückner zweert bij een vaste samenstelling. Op de vraag naar het waarom gaf hij een origineel antwoord. ,,Ik had als clubcoach bij Olomouc (Tsjechische eersteklasser, red.) de beschikking over veertien spelers en dat is mij altijd prima bevallen. Eén keer hadden we voor de UEFA Cup tegen Fenerbahçe zes geblesseerden en moest ik vier jeugdspelers opstellen. Ik kende ze niet eens bij naam.''

Volgens middenvelder Tomás Galásek, net als verdediger Zdenek Grygera actief voor Ajax, plukt de nationale ploeg de vruchten van het stabiele beleid van Brückner. De spelers lopen met hem weg. Galásek verheugt zich op de krachtmeting met Oranje. Hij is licht geblesseerd maar wil de wedstrijd niet missen.

Sinds Tsjechië in 1993 is gescheiden van Slowakije speelde de nationale voetbalploeg vijf keer tegen Nederland. Alleen op het EK van 2000 in Nederland won Oranje, met 1-0 door een late strafschop van Frank de Boer. Eénmaal won Tsjechië, in 1995 met 3-1 in Praag, driemaal werd gelijkgespeeld. De laatste keer in maart van dit jaar (1-1), in Rotterdam.