Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Uitslag van een enquête waarin werd onderzocht hoe autochtone Nederlanders over de integratie van allochtone moslims denken. Verder reacties op het onderzoek, onder meer van minster Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). Ned.2, 18.25-19.10u.

Netwerk. Reportage over Guantánamo Bay, de marinebasis waar de Verenigde Staten honderden mannen vasthouden die van terrorisme worden beschuldigd. Voor het eerst mocht een camerateam in het kamp filmen, dat normaal hermetisch is afgesloten. NED.1,20.30-21.05U.

Nova. Protesten van de pensioenfondsen tegen het exorbitante salaris van de nieuw Ahold-topman Moberg, met een reactie van de raad van commissarissen van Ahold. Onderzoek naar de bereidheid van de Rotterdamse randgemeenten als Barendrecht en Rhoon om mee te werken aan de spreiding van allochtonen, waarover de Rotterdamse gemeenteraad vandaag heeft gesproken. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Waargebeurde verhalen: Rudy: The Rudy Giuliani story. Zie tv-vooraf. RTL4, 20.30-22.15u.

PRAATPROGRAMMA

Tussen hemel en aarde. Zangeres en presentatrice Tooske Breugem over haar Godsgeloof, het racisme in haarzelf en haar trots op haar broer met een verstandelijke beperking. Ned.1,22.48-23.28u.

SPORT

Sport. Programma rond de kwalificatiewedstrijd voor de EK voetbal tussen Tsjechië en Nederland met voorbeschouwing en live verslag, gevolgd door De derde helft, waarin wordt nagepraat. SBS6, 19.45-22.55u.

FILM

Maybe Baby (Ben Elton, 2000, Engeland). Auteur van de tv-serie Blackadder debuteert als regisseur met zelfgenoegzame verfilming van eigen roman `Inconceivable'. Werd een tragikomedie over een BBC-dramaturg (Hugh Laurie) die, zonder het zijn vrouw (Joely Richardson) te vertellen, een scenario schrijft over hun pogingen een kind te krijgen. Gastrollen van Rowan Atkinson als verstrooide gynaecoloog, Emma Thompson als new age-goeroe en Joanne Lumley als een lesbische kantoorchef. Ned.2, 20.00-21.43u.

Practical Magic (Griffin Dunne, 1998, VS). In onbekommerde, semi-feministische komedie hebben de eigentijdse heksenzusjes Sandra Bullock en Nicole Kidman een probleem: mannen die echte liefde voor hen opvatten zijn ten dode opgeschreven. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Used Cars (Robert Zemeckis, 1980, VS). Geflopte klucht grossiert in uitgelaten grappen over handelaren in tweedehands auto's, die in de politiek gaan en zich daar kunnen uitleven in bedrog en manipulatie. Met Kurt Russell, Jack Warden. V8, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Mansfield Park (Patricia Rozema, 1999, Engeland/VS). Nederlands-Canadese Rozema maakte een memorabele verfilming van Jane Austens roman (1814) over de moraal van het society-wereldje van het vroeg 19de-eeuwse Engeland. Geschiedenis van de arme Fanny Price (Frances O'Connor), die bij haar rijke familie in Northhamptonshire opgroeit en verliefd wordt op haar neef Edmund. Ook met Jonny Lee Miller, Harold Pinter. Canvas, 21.00-22.50u.

A Man Alone (Ray Milland, 1955, VS). Verdienstelijk regiedebuut is western met Milland zelf als voortvluchtige revolverheld die met hulp van sheriffsdochter Mary Murphy een schurk ontmaskert. Morgen, BBc2, 14.00-15.30u.

RADIO

Zomeravondconcert. Rechtstreeks concert van het Gergiev Festival 2003 vanuit de Doelen in Rotterdam. Concertante opera Semyon Kotko van Prokofjev, met onder meer Vasili Gorsjkov en Tatjana Pavlovskaja. Koor en orkest van het Mariinsky theater onder leiding van Valery Gergiev. Daarna de achtste pianosonate van Prokofjev vertolkt door pianist François-Frédéric Guy. Radio4, 20.02-0.02u.

NOS Langs de lijn. Verslag van het EK-kwalificatieduel tussen Tsjechië en Nederland, gevolgd door een nabeschouwing op de wedstrijd Nederland-Rusland voor het EK volleybal. Radio 1, 20.04-23.07u.

De Avonden. Het gesproken uitzicht van Ronald Zuurmond, schilder in Tilburg, Agnes Kant (SP) geeft commentaar op de televisiedocumentaire De Tweede Kamer, Arnon Grunberg vertelt een verhaal vanuit New York, filosoof Jan Bor praat over zijn bloemlezing 25 eeuwen Oosterse filosofie, zanger-gitarist Michael Gira laat eigen opnamen horen. 747AM, 22.02-0.02u.