Portret van bordkarton

Het blijkt een hele klus: het leven verfilmen van die zo omstreden en narrige man die na de aanslagen op New York en Washington door de Verenigde Staten werd omarmd als de Burgemeester van Amerika. En dat binnen 90 minuten. Het is de makers van de vorig jaar uitgebrachte televisiefilm Rudy: The Rudy Giuliani Story dan ook niet gelukt.

Scriptschrijvers die televisiebewerkingen maken van waargebeurde verhalen bewandelen een dunne lijn tussen efficiëntie en oppervlakkigheid. Ze willen zoveel mogelijk interessante momenten aanhalen, maar kunnen nu eenmaal niet alles vertellen. In `Rudy' gaat dat ongeveer zo: Miami 1982, Giuliani (James Woods) wordt geïnterviewd door de jonge journalist Donna Hanover (Penelope Ann Miller). Na afloop van het gesprek nodigt hij haar te eten uit. Op het strand volgt de kus. Fast forward. Rudy en Donna trouwen. Dat Giuliani eerst nog even moest scheiden van zijn eerste vrouw is er voor het gemak uitgelaten. Tant pis.

Helaas komt Giuliani de hele film door nogal eendimensionaal uit de verf.

Het belangrijkste probleem van `Rudy' is wat de film van regisseur Robert Dornhelm allemaal niet vertelt. `Rudy' had een zoektocht kunnen worden naar het mysterie achter de complexe politieke figuur Rudolph W. Giuliani. Hij had een poging kunnen doen uitleg te geven aan de intrigerende transformatie van de burgemeester die, zoals de film zelf stelt, ,,verdeeldheid zaaide in de stad, maar eenheid schiep in het land''.

Want dat is ongetwijfeld wat Giuliani tot zo'n intrigerende persoon heeft gemaakt: zijn wederopstanding – van de opgebrande, ooit zo daadkrachtige, maar inmiddels gedesillusioneerde en omstreden politicus, tot de man die overtuigend leiding wist te geven aan de zwaargewonde stad die hem op dat moment hard nodig had. In `Rudy' blijft die spannende omslag onderbelicht.

Wat het publiek nu krijgt voorgeschoteld is een slecht gehumeurde, egoïstische streber, die door een treurige speling van het lot uitgroeit tot een nationale held. We zien de WTC-torens instorten en het witte gruis neerdalen op de acteur die de bevelen uitdelende Giuliani speelt. Maar hoe de burgemeester dat dramatische moment omzet in positieve standvastigheid mag iedereen raden.

Rudy: The Rudy Giuliani story. RTL4, 20.30-22.15u.