Polen zijn politiek beu: leve Jolanta!

Als het aan de Polen ligt, wordt de huidige president Aleksander Kwasniewski opgevolgd door zijn eigen vrouw. Volgens een vandaag gepubliceerde peiling wil eenderde van de Polen stemmen op Jolanta Kwasniewska, die zich nog nooit met politiek bezighield.

,,De Polen zijn de politiek zat en zoeken naar het onpolitieke'', aldus Jacek Zakowski van Polityka, het weekblad dat het onderzoek liet uitvoeren. Polen beleefde afgelopen zomer een golf van schandalen, waarbij bijna zonder uitzondering politici waren betrokken. In een reactie in Polityka zegt president Kwasniewski dat presidenten wel vaker zijn opgevolgd door hun vrouwen. ,,Maar dat kwam meestal door een gebrek aan democratie.'' Kwasniewski hekelt de zwakheid van het politieke leiderschap in Polen.

Respondenten kregen een lijst voorgelegd met de namen van zestien personen. Jolanta Kwasniewska staat met 34 procent van de stemmen op eenzame hoogte. Op de tweede plaats, met acht procent, staat Andrzej Lepper, leider van de populistische boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging). Hij wordt gevolgd door Jan Rokita (6 procent) van de kleine liberale partij PO (Burgerplatform), die furore maakt als corruptiebestrijder. Premier Leszek Miller, wiens sociaal-democratische SLD in het middelpunt staat van veel affaires, eindigde als laatste met nul procent.

Aleksander Kwasniewksi, net als Miller een ex-communist, is bezig aan zijn tweede termijn als president en mag zich over twee jaar niet opnieuw kandidaat stellen. Zijn eigen favoriet, Wlodzimierz Cimoszewicz, ex-premier en op dit moment minister van Buitenlandse Zaken, haalt in de peiling één procent.

Jolanta Kwasniewska (48) maakte na de omwenteling in Polen van 1989 carrière als zakenvrouw. In 1991 zette ze een vastgoedbedrijf op waaraan ze leiding gaf tot 1995, toen haar man tot president werd gekozen. Ze wordt over het algemeen gezien als een voorbeeldige en charmante first lady; ze geeft onder meer leiding aan een fonds dat kansarme kinderen helpt. Dagblad Rzeczpospolita schrijft vandaag in een commentaar dat Kwasniewska populair is omdat ze nog nooit een impopulaire beslissing heeft hoeven nemen. De sociaal-democraten moeten volgens de krant nu niet te snel toegeven aan de verleiding om haar naar voren te schuiven.