Nuon kan resultaten 2002 niet evenaren

Energiebedrijf Nuon heeft de winst in het eerste halfjaar zien dalen met 34 procent. Nuon wil geen voorspelling doen over heel 2003 omdat de marktomstandigheden te onzeker zijn. Bovendien is nog niet bekend of het bedrijf erin slaagt buitenlandse bedrijfsonderdelen te verkopen.

Nuon, het tweede energiebedrijf van Nederland, behaalde een winst van 79 miljoen euro, vergeleken met 119 miljoen een jaar eerder. De winst werd onder meer gedrukt door hogere reorganisatiekosten. De omzet steeg met 7 procent naar 2,48 miljard euro, vooral door de hogere afzet van gas en warmte.

Het bedrijf heeft in ieder geval geen geld verloren deze zomer toen tijdens het stroomtekort de prijs op de Amsterdamse stroombeurs APX naar ongekende hoogte steeg. Het tekort werd veroorzaakt doordat stroomcentrales minder stroom konden genereren omdat het koelwater door de hitte te warm was geworden. ,,We hebben daarop zelfs weten te verdienen'', aldus Nuon-topman L. van Halderen. De cijfers lijken uit te sluiten dat Nuon – dat momenteel tienduizend werknemers heeft en zo'n drie miljoen klanten – het resultaat van 2002 kan evenaren, maar volgens Van Halderen is het te voorbarig om deze conclusie te trekken. Nuon verwacht dat de tweede helft van 2003 beter zal zijn dan het zeer slechte tweede deel van 2002 en hoopt bovendien enkele bedrijfsonderdelen af te stoten. Van Halderen zei begin dit jaar al dat Nuon zich zal gaan concentreren op Noordwest-Europa. Dit houdt in dat onderdelen als het beursgenoteerde Amerikaanse gasbedrijf North Coast Energy, waterbedrijf Utilities en het duurzame-energiebedrijf Green Mountain Energy in de Verenigde Staten in de etalage staan. ,,We zijn over een aantal bedrijven in gesprek met partijen'', is alles dat Van Halderen wil zeggen. De verkoop moet geld inbrengen waar een aanpassing in de waarde van buitenlandse deelnemingen een min zal opleveren.

Het is in ieder geval duidelijk dat de grote groei weg is uit de markt voor groene stroom. Nuon levert groene stroom aan 550.000 van de in totaal 1,8 miljoen huishoudens die deze stroom afnemen. De Nuon-klanten hadden in de periode juli 2002 tot juni gemiddeld 33,6 minuten geen stroom vergeleken met 30,2 minuten in heel 2002.