Meikaas met porcini

Al vaker schreef ik over mijn bewondering voor de geraffineerde eenvoud van de Italiaanse keuken. De kunst is om met een paar ingrediënten een elegant en heerlijk gerecht te maken. Uiteraard moeten de ingrediënten van de beste kwaliteit zijn. Dit gerecht is een prachtig voorbeeld van deze benadering. Dit bijzondere voorafje at ik in een restaurant in Lucca in Toscane. Locanda di Bacco is ongeveer een jaar geleden door een jong stel geopend dat regionale gerechten met eerlijke ingrediënten wil maken. De kok gebruikte tomino, een zachte, verse Piëmontese kaas, gemaakt van koe- of schapenmelk, die op olijfolie ingelegd wordt. Helaas kon ik die kaas nergens kopen, maar ik besloot er een mooie verse meikaas voor in de plaats te gebruiken. Als u in de gelegenheid mocht zijn bij Di Bacco te gaan eten, kan ik u ook het rundvlees aanraden; ik at er een van de smakelijkste en meest malse stukken rundvlees die ik ooit van mijn leven heb gegeten. Bovendien zijn de prijzen van zowel de wijn als het eten bijzonder redelijk.

Doe de porcini in een kom, giet er zoveel zeer heet water over dat ze onderstaan en laat ze, afhankelijk van de kwaliteit van de paddestoelen, 5 tot 10 minuten weken. Doe ze wanneer ze zacht en soepel zijn geworden in een zeef en laat ze even uitlekken. Snijd grote exemplaren in blokjes.

Snijd de kaas horizontaal in acht tot twaalf vrij dunne plakken. Schik ze in een aardewerk ovenschaaltje van 12 centimeter doorsnee en 4 centimeter diep. Verdeel er de geweekte porcini over en giet er de extra vergine olijfolie over. De kaas moet in een ondiep badje liggen. Zet de schaaltjes circa 10 minuten in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of tot de randen van de kaas beginnen uit te lopen en de kaas warm is. De kaas moet zijn vorm nog behouden en mag niet helemaal smelten.

Zet de schaaltjes op onderborden en geef er veel stevig wit boerenbrood als bijvoorbeeld ciabatta, stokbrood of Turks brood bij om de heerlijke olie mee op te nemen.

    • Kim Maclean