Man bekent verzenden van kogelbrieven

De politie in Rotterdam heeft gisteren een 44-jarige man uit Rotterdam aangehouden die ervan wordt verdacht vanaf mei vorig jaar tot aan zijn arrestatie circa vijfentwintig kogelbrieven en ruim zestig dreigbrieven aan politici, sporters en diverse media te hebben verstuurd. De man heeft bekend de afzender van de brieven te zijn.

De getypte brieven die door de Rotterdammer verstuurd werden, kenmerkten zich door het formele taalgebruik, door het gebruik van het woord `garnalenhersens' en door het ontbreken van de letter R. Deze werd vervaardigd door aan een getypte P een streepje toe te voegen. Bij huiszoeking gisterochtend in het huis van de verdachte heeft de politie een typemachine aangetroffen waarvan de letter R ontbrak.

De kogels die in de enveloppen werden aangetroffen, waren patronen van het kaliber .22 die in de jacht op klein wild worden gebruikt. De patronen kosten zestig eurocent per stuk, maar zijn in Nederland niet vrij verkrijgbaar. De man was niet in het bezit van een vergunning voor het gebruik van deze patronen. De politie onderzoekt nog hoe de man aan de patronen kwam.

Voetbaltrainer Frank Rijkaard was de eerste die een kogelbrief van de man ontving. Daarna volgden onder anderen voetbaltrainer Hiddink, premier Balkenende en LPF-leider Herben.

Op 22 oktober vorig jaar stopte de kogelpost, waarna het onderzoek stil viel. De man pakte in april dit jaar de draad weer op, onder andere met een brief aan officier van justitie Koos Plooy, de man die nu beschermd wordt tegen Albanese huurmoordenaars.

De politie zegt met de aanhouding van de man alle dreigbrieven waarvan aangifte is gedaan, opgelost te hebben. De Rotterdammer wordt niet verdacht van de bedreigingen aan het adres van oud PvdA-leider Melkert en oud GroenLinks-leider Rosenmöller.

De politie sprak gisteren op de persconferentie van een ,,ouderwets staaltje recherchewerk''. Het onderzoek naar de dader heeft ruim dertien maanden in beslag genomen. De politie heeft in totaal ruim acht mensjaren in het onderzoek gestoken.

Nadat gebleken was dat de brieven in de regio Rotterdam gepost werden, onderzocht de politie met behulp van scanapparatuur van de douane en TPG-post gedurende drie maanden iedere avond acht à negenhonderd postzakken in deze postregio. Hierbij werden diverse kogelbrieven onderschept. Hierdoor kon een precieze plaatsbepaling van de gebruikte brievenbus en daarmee van de dader gedaan worden.

Een oproep in het programma `Opsporing Verzocht' leverde diverse tips op. De herkomst van het woord garnalenhersens duidde volgens deskundigen op een Indonesische afkomst van de dader, waar dit woord als scheldwoord gebruikt wordt. Gevoegd met enkele andere zaken, leverde dit een bruikbaar daderprofiel op.

Op bedreiging staat twee jaar celstraf. Als deze op schrift worden geuit, kan hier nog twee jaar bij komen. Het motief van de man is nog onbekend.