Italië mag genmaïs niet blokkeren

Italië mag genetisch gemanipuleerde maïs alleen weigeren als er duidelijke aanwijzingen zijn dat de volksgezondheid gevaar loopt. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren bepaald.

De uitspraak betrof een zaak waarbij de drie multinationals Monsanto, Syngenta en Pioneer Hi-Bred een importvergunning hebben aangevraagd voor vier varianten genetisch gemanipuleerde maïs. De Italiaanse overheid heeft een importverbod afgekondigd omdat de maïs mogelijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Maar volgens de uitspraak van het Hof mag Italië de import van gmo's (genetically modified organisms) niet zonder meer blokkeren. Een tijdelijk verbod moet echter wel mogelijk zijn ,,zonder te hoeven wachten totdat de realiteit en de ernst van risico's volledig duidelijk worden''. Na deze uitspraak noemden beide partijen zich winnaar in de zaak, die nu teruggaat naar de Italiaanse justitie.

Vorige maand werden Pioneer en Monsanto schuldig bevonden aan het op de Italiaanse markt brengen van gewoon maïszaad dat was gemengd met genetisch gemanipuleerd zaad.