IAAF acht atlete White schuldig

De internationale atletiekfederatie (IAAF) neemt geen genoegen met de verklaring van tweevoudig wereldkampioene Kelli White voor haar positieve dopingtest bij de WK in Parijs. ,,Na een uitvoerige bestudering hebben we haar uitleg niet geaccepteerd'', maakte de IAAF gisteren bekend.

Daarmee is de kans op een straf voor White, kampioene op de 100 en 200 meter, vergroot. Het Amerikaanse antidopingbureau (USADA) moet zich nog over de zaak buigen. White moet voor 29 september een contra-expertise aanvragen. Daarna kan de USADA de 26-jarige atlete verhoren, waarna binnen drie maanden een uitspraak moet volgen. Indien de USADA tot dezelfde conclusie komt als de IAAF, moet de Amerikaanse atlete haar twee gouden medailles inleveren en krijgt ze een openbare waarschuwing. Mocht de IAAF het niet eens zijn met het vonnis van de USADA dan kan de atletiekfederatie de zaak nog voorleggen aan het Sporttribunaal (CAS) in Lausanne.

White testte twee weken geleden na haar zege op de 100 meter positief op modafinil, een middel tegen slaperigheid met een stimulerende werking, vergelijkbaar met efedrine. Modafinil staat (nog) niet op de lijst van verboden middelen, maar is wel gerelateerd aan andere verboden producten. Volgend jaar komt modafinil op de verboden lijst. White, die na haar triomf op de 200 meter `clean' werd bevonden, vond dat ze te goeder trouw had gehandeld.