`Hogere eisen aan groepen'

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vindt dat de staatssecretaris van Cultuur strengere eisen moet stellen aan podiumgroepen, aangaande het publieksbereik, de repertoirekeuze en de doorstroming van jong talent. Ook willen de Nederlandse podia een grotere rol in de besluiten hierover. Dat schrijft de vereniging, die 145 schouwburgen en concertzalen vertegenwoordigt, vandaag in een open brief aan staatssecretaris Medy van der Laan.

In de brief staan aanbevelingen om theater- en muziekgroepen meer publiek te laten bereiken, en het subsidiesysteem te stroomlijnen. De VSCD komt met zijn aanbevelingen een dag voordat Van der Laan voor het eerst vergadert met de Kamerfracties over haar kunstplannen. De VSCD wil een discussie over publieksbereik nu de gezelschappen bezig zijn met hun subsidieaanvragen voor de Cultuurnotaperiode 2005-2008.

Om theater en muziek beter aan de man te brengen, moet Van der Laan het criterium `functie' net zo belangrijk maken als `kwaliteit'. Vooraf moeten theater- en muziekgroepen een gedetailleerde opdracht over hun `functie' krijgen, omdat de keuzen nu teveel afhangen van de wispelturigheid van een artistieke leider. De VSCD wil door de strengere opdrachten ook voor meer continuïteit bij de groepen zorgen, zodat deze herkenbaarder zijn voor het publiek. Om dezelfde reden is de VSCD tegen `versnippering'. Ze wil meer geld voor minder groepen. Deze zouden meer moeten reizen, voorstellingen langer moeten doorspelen, en minder snel aan een nieuw stuk beginnen.