Het Beeld

,,Ik houd niet van hoor- en wederhoor'', riep copresentator Albert Verlinde nog gisteravond in RTL Boulevard, maar toch las hij de telefonische reactie voor van sterretje Georgina Verbaan, dat zich druk had gemaakt over hoe ze eerder in de rechtstreekse uitzending behandeld was. De uitzending zou `pro-bont' zijn, terwijl de anti-bont-love-in van Georgina en Quote-hoofdredacteur Jort Kelder in het Amsterdamse Hiltonhotel (`Jort en Yoko') niet serieus was genomen. En toch weerklonk wel degelijk het spreekkoor voor de ingang van het Amstelhotel, bij de modeshow van Frans Molenaar: nog net niet `Molenaar moordenaar!', maar wel `Molenaar, gebruik je eigen haar!'.

Een directe reactie, lik op stuk, is soms de enige mogelijkheid, want normale journalistieke regels gelden niet in de pulpwereld. De redactie hoort ergens iets (`Jort en Georgina schijnen het erg leuk met elkaar te hebben'), gooit dat ongefilterd de ether in, en ziet wel wat ervan komt. Zo kwam RTL Boulevard een dag eerder met de wereldprimeurs dat het aftreden van premier Blair binnenkort valt te verwachten en dat Jorge Zorreguieta wel eens alsnog in een Argentijnse gevangenis zou kunnen belanden. De leukste inconsequentie van gisteravond: ,,Jerry Springer gaat binnenkort spelen in een film, die gisteren in Londen in première is gegaan.''

Potsierlijk begint ook de strijd tussen RTL en SBS te worden. Die zou wel eens te maken kunnen hebben – ik roep maar wat – met de onverwachte transfer van SBS-directeur Fons van Westerloo naar Holland Media Groep, eigenaar van RTL4 en 5. SBS neemt wraak, met medewerking van zusterbedrijven De Telegraaf en Privé, onder meer door de als nazomerhit gepousseerde nieuwe RTL-serie De bachelor zwart te maken. Vrijdag was de eerste aflevering van deze glamour-datingshow, waarin de 31-jarige piloot Roderick Hilhorst in een villa in Marbella met 25 jonge vrouwen kennis maakte. Roderick wil namelijk, zegt hij, binnenkort een gezin stichten.

In het fletse programma moest Roderick er tien meteen naar huis sturen (de pittigste en felste dames, natuurlijk). Nu kondigen SBS en Privé, die een advertentie zette om bekenden en exen op te sporen, aan dat ze met onthullingen over de vrijgezel zullen komen. Een voorproefje was vorige week al de gore verdachtmaking dat De bachelor betaald zou zijn voor zijn medewerking!

Een enkele keer kan dit soort journalistieke moddergevechten echt gevaarlijk worden voor betrokkenen. Cilly Dartell, de Henny Stoel van de pulp-tv, kwam gisteren in SBS' Shownieuws met een `onthulling'. Een zekere Yenis (geen achternaam), aangekondigd als `ex-vriendin' van de vermoorde onderwereldkoning `dominee' Klaas Bruinsma, beweert dat deze zes maanden intensief, zo niet intiem heeft verkeerd met prins Johan Friso's verloofde Mabel Wisse Smit. We moeten de nieuwe Weekend afwachten, maar royalty watcher en voormalig Kamerlid Peter Rehwinkel voorspelde gisteren problemen voor de RVD, die eerder iets heel anders beweerde. Een telefoontje naar de redactie zou dan niet meer volstaan.