Hermitage aan Amstel in februari open

Het eerste gebouw van Hermitage Amsterdam, de Nederlandse dependance van het staatsmuseum Hermitage in St. Petersburg, gaat op 28 februari open. Het gehele complex opent in 2007.

Dat heeft Ernst Veen, directeur van de Hermitage Amsterdam, tevens directeur van de Stichting De Nieuwe Kerk, gisteren bekendgemaakt. Het 19de-eeuwse gebouw Neerlandia aan de Nieuwe Herengracht, dat als eerste voor het publiek opengaat, wordt op dit moment omgebouwd tot een museum met ongeveer 500 m² expositieruimte, verdeeld over zes zalen. Het ontwerp is van de Nederlandse architecten Hubert Jan Henket en Wim Crouwel. De begane grond is gereserveerd voor onder meer entree, winkel en koffiekamer, op de eerste en tweede verdieping liggen aan weerszijden van trappenhuis en lift zalen van 9,5 bij 9,5 meter. Achter de liften zijn twee kleinere kamers waar ook kan worden geëxposeerd. Op de zolderverdieping komen leslokalen en kantoren.

In het gebouw worden de komende jaren kleine, vijf maanden durende tentoonstellingen gehouden van objecten uit de collecties van de Hermitage en bevriende Russische musea. De eerste expositie gaat over rond de Zwarte Zee opgegraven Griekse gouden sieraden, vertelde directeur Michail Piotrovski van de Hermitage. Hierna volgt een tentoonstelling over het laatste tsarenpaar, Nicolaas en Alexandra, met onder andere kostuums, schilderijen en persoonlijke bezittingen. In maart 2005 komt de 18de-eeuwse Venetiaanse schilderkunst aan de beurt met werken van onder anderen Canaletto, Tiepolo, Veronese en Tintoretto. Bij elke expositie komt een uitgebreid educatief programma.

Voorlopig worden 45.000 bezoekers per jaar verwacht. De opening van Neerlandia vormt de eerste fase van het grote masterplan van Hermitage Amsterdam dat gevestigd wordt in het Amstelhof, een rijksmonument uit 1683 aan de Amstel. Het gebouw is nu nog gedeeltelijk als verpleeghuis in gebruik, maar komt in 2005 vrij. Het hele complex, met ruim 4.000 m² tentoonstellingsruimte, zal eind 2007 als museum in gebruik worden genomen en zal naar verwachting jaarlijks 200.000 tot 250.000 bezoekers trekken. Ook dan zullen er alleen tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden, omdat volgens Piotrovski de Russische wetgeving het niet mogelijk maakt stukken permanent uit te lenen.

De renovatie van Neerlandia kost vier miljoen euro. Het gehele plan heeft een bouwbudget van 39 miljoen euro. De kosten worden grotendeels opgebracht door de Sponsor Bingo Loterij, de provincie, de gemeente Amsterdam – eigenaar van het pand – en het W.E. Jansenfonds. Met het rijk zijn nog onderhandelingen gaande over een eenmalige bijdrage. De kosten van transport, vormgeving en verzekering van de exposities komen voor rekening van het filiaal in Amsterdam. Het museum in St. Petersburg zal per bezoeker een bedrag van één euro krijgen. Deze opbrengst zal worden besteed aan specifieke projecten van de Hermitage in Rusland.

De Hermitage is het grootste kunstmuseum in Rusland en bezit een collectie van drie miljoen objecten, waarvan maar vijf procent kan worden getoond. Naast Amsterdam zijn er dependances in Londen (500 m²) en Las Vegas (700 m²). Een vierde vestiging komt in Kazan in Centraal Rusland.