Dure euro drukt de beurskoersen

De effectenbeurzen in Europa stonden vanmorgen op verlies, nadat in New York de koersen lager sloten en de euro sterker werd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In Amsterdam liet de AEX-index tegen het middaguur een verlies zien van 4,57 punten (1,35 procent) op een stand van 333,01 punten. De FTSE-index in Londen was 0,3 procent lager, de CAC-index in Parijs zakte 1,1 procent en de DAX-index in Frankfurt verloor 1,2 procent.

Bij Heineken, dat in het eerste halfjaar ondanks een hogere bierverkoop de winst nauwelijks zag stijgen, daalde de koers met bijna 2 procent naar 32,98 euro. Ahold, dat de afgelopen tijd weer wat leek op te krabbelen, moest terug met 3 procent naar 8,82 euro.

ASML was de sterkste daler in de AEX-index met een verlies van 4,3 procent op 13,97 euro. De fabrikant van chipmachines ondervond de naweeën van eerdere tegenvallende berichten van de Finse mobieltjesfabrikant Nokia. Ook Philips had daarmee te maken en moest 2,8 procent terug naar 21,87.

In de Midkap-index van middelgrote fondsen was KLM met een straatlengte koploper dankzij speculaties over vorderingen bij het zoeken van een partner. De vrijage met Air France lijkt bijna te worden bekroond. KLM steeg in de loop van de ochtend naar steeds grotere hoogten en noteerde aan het eind van de ochtend een plus van liefst 11,5 procent op een koers van 11,32 euro. Zo hoog reikte de maatschappij dit jaar nog niet.

Elders in Europa kwam een aantal Franse bedrijven met halfjaarcijfers. De resultaten van bouw- en telecomconcern Bouygues vielen goed op de beurs in Parijs, maar die van hotelconcern Accor en de bank Crédit Agricole veroorzaakten koersverlies. In Zürich kregen de halfjaarcijfers van verzekeraar Swiss Life een positief onthaal.

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro tegenover de dollar verder omhoog. Tegen het middaguur werd 1,1200 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,1175 gisteren.

De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen lager ondanks gunstig nieuws over de Japanse economie. De Nikkei-index daalde bij een flinke omzet met 65,72 punten (0,6 procent) tot 10.856,32.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten lieten rode cijfers zien. In Hongkong sloot de Hang Seng-index met een verlies van 2,1 procent. De koersindex in Australië eindigde 0,5 procent lager.