Brein aanslagen Bali krijgt doodstraf

De man die geldt als het brein achter de bomaanslagen op het vakantie-eiland Bali, in oktober vorig jaar, is vandaag door een Indonesische rechtbank ter dood veroordeeld.

De vijf rechters in Denpasar, Bali, achtten Abdul Aziz, alias Imam Samudra, schuldig aan het bedenken, organiseren en uitvoeren van deze aanslag, die 202 slachtoffers eiste, onder wie 88 Australiërs, zeven Amerikanen en twee Nederlanders.

Het is het tweede doodvonnis in de reeks processen tegen ruim 30 opgepakte `Balibombers'. Vorige maand werd ook Amrozi bin Nurhasyim veroordeeld tot de dood voor het vuurpeloton. Hij ging in hoger beroep. Tegen een derde verdachte, Ali Ghufron alias Mukhlas, een oudere broer van Amrozi, heeft het openbaar ministerie eveneens de doodstraf geëist.

Het vonnis is in overeenstemming met de eis. De Balinese rechters achtten alle vier de aanklachten tegen Aziz bewezen, waarvan de belangrijkste `samenzweren tot, alsmede organiseren en uitvoeren van terreurdaden die een groot aantal slachtoffers eisten'. Hij werd ook schuldig bevonden aan de organisatie van bomaanslagen tegen kerken op het eiland Batam, op kerstavond 2000.

De rechtbank had viereneenhalf uur nodig om de overwegingen bij het vonnis voor te lezen. Om 14.20 uur plaatselijke tijd deed rechter Wayan Sugawa de uitspraak. Aziz, die tijdens de voorlezing onophoudelijk verveeld door zijn sikje streek, reageerde fel. Hij stak zijn rechtervuist recht omhoog, riep driemaal luidkeels: `God is groot!' en bleef roepen terwijl hij door politiemannen werd afgevoerd. Aziz' advocaten zeiden meteen dat zij beroep zouden aantekenen tegen het vonnis.

Abdul Aziz alias Imam Samudra (33) stamt uit het West-Javaanse stadje Serang, gold op school als een vroom wonderkind en studeerde informatica in Maleisië. Daar raakte hij betrokken bij het in 1993 opgerichte radicalennetwerk Jema'ah Islamiyah (JI), dat in Zuidoost-Azië een islamitische staat wil vestigen. Hij ging er in de leer bij de radicale schriftgeleerde Abu Bakar Ba'asyir (65), die in Indonesië werd vervolgd, maar uitweek naar Maleisië. Ba'asyir werd vorige week wegens `betrokkenheid' bij JI tot vier jaar cel veroordeeld. Volgens het openbaar ministerie leerde Aziz bommen assembleren tijdens zijn verblijf in Afghanistan, in de jaren negentig.

Aziz legde kort na zijn arrestatie op 21 november een volledige bekentenis af. Hij bedankte vorige maand de openbare aanklagers, omdat ze tegen hem de doodstraf hadden geëist. ,,Die omhels ik'', zei hij, ,,want die zal me dichter bij God brengen.'' Aziz verdedigde in een eerdere zitting zijn gebrek aan berouw over de aanslagen. ,,De oorlog tegen Amerika is een strijd tegen het kwaad, tegen tirannie en tegen terrorisme. Dit is een heilige oorlog, het is ijveren op Gods weg. Berouw over een oorlog tegen Amerika en zijn bondgenoten, staat gelijk aan berouw over een oorlog tegen onrecht'', aldus Imam Samudra.