Bondscoach van Oranje kiest voor ervaren spelers

Bondscoach Dick Advocaat zal vanavond tegen Tsjechië ,,zeer ervaren'' spelers opstellen. ,,Ik heb internationals nodig die het allemaal al een keer gezien hebben'', verklaarde hij gisteren in het Sparta Stadion van Praag. ,,Routiniers komen niet snel voor verrassingen te staan. Dat is belangrijk in deze wedstrijd. Nederland en Tsjechië ontlopen elkaar niet zoveel.''

Vast staat daardoor dat Robben ontbreekt in het basisteam. Ten opzichte van de interland tegen Oostenrijk is het ook nagenoeg uitgesloten dat Van der Meyde en Zenden terugkeren. De bondscoach gaf de opstelling nog niet prijs. Wel wilde hij toegeven dat Overmars in tegenstelling tot de afgelopen drie interlands, toen hij als wisselspeler werd ingezet, een basisplaats krijgt. Het was alleen nog onduidelijk aan welke kant de vleugelspits van Barcelona speelt. Ook omdat de technische staf in onzekerheid verkeerde over de vraag op welke flank de opkomende vleugelverdediger Grygera wordt opgesteld. Deze Ajacied speelt doorgaans rechtsback, maar Advocaat houdt er rekening mee dat hij nu op links zal spelen.

De jeugdige Van der Vaart kan volgens Advocaat wel de druk aan. Hij zal waarschijnlijk een positie `hangend' op de vleugels krijgen. Ook beschikt Advocaat over de mogelijkheid Bosvelt op het middenveld in te zetten. Afgaande op de tactische training van maandag keert Van Nistelrooy terug in het team. De aan zijn lies geblesseerde Davids was gisteren de enige niet geheel fitte speler in de selectie van Oranje. Het ziet ernaar uit dat hij wel kan spelen.

Behalve met de wedstrijd hield Advocaat zich aan de vooravond van het duel in Praag ook bezig met de kritiek in de media naar aanleiding van de interland tegen Oostenrijk. De coach werd verweten telkens zichzelf te moeten corrigeren in de wedstrijden als gevolg van een verkeerde basisopstelling. Advocaat: ,,Een coach is er juist voor om tijdens de wedstrijd met een paar omzettingen het elftal beter te laten functioneren. Elke opstelling maak ik vooraf samen met mijn assistenten Van Hanegem en Van Lingen. Meestal hebben we tien dezelfde namen in ons hoofd. Hoogstens over één speler is dan wat discussie.''

Advocaat vindt dat het Nederlands elftal te kritisch wordt gevolgd. ,,Eigenlijk moet ik me er niet druk om maken, maar het zit nu eenmaal in me om dat wel te doen.'' Hij meent dat sommige journalisten een wig proberen te drijven tussen hem en Van Hanegem. ,,Ik begrijp daar niets van. Willem en ik kennen elkaar al dertig jaar. We hebben met elkaar gevoetbald (in de VS, red.) en zelfs in hotels op dezelfde kamer geslapen. Waarom zouden wij samen geen goed duo vormen?''

Het groepsgesprek van vorige week dinsdag vindt Advocaat het grootste pluspunt van de trainingskampen. ,,Dat heeft verhelderend gewerkt. De spelers gaan nu vrijer met elkaar om. Het had eerder moeten gebeuren. Overigens was het onderhoud op initiatief van mij en niet van de spelers. Na een speech heb ik gezegd dat ze moesten blijven zitten.''

    • Erik Oudshoorn