Afghaanse medewerkers Deense organisatie gedood

In Afghanistan zijn opnieuw medewerkers van een buitenlandse hulporganisatie onder vuur genomen. Daarbij zijn maandag nabij het Zuid-Afghaanse Kandahar vier Afghanen om het leven gekomen. Het Danish Committee for Aid to Afghan Refugees (DACAAR) heeft bevestigd dat de vier werkzaam waren voor de Deense organisatie. Vermoed wordt dat de aanslag is gepleegd door aanhangers van de twee jaar geleden verdreven Talibaan.

Volgens de gouverneur van de provincie Ghazni, waar de aanslag plaatshad, is het voertuig van de Afghanen onderweg door aanhangers van de Talibaan aangehouden. Daarna zouden zij het vuur hebben geopend. DACAAR medewerkers hebben gezegd dat het onduidelijk is of de aanslag door Talibaan-rebellen is gepleegd.

Vorige maand werden, eveneens in Ghazni, twee Afghaanse medewerkers van het Afghaanse Rode Kruis gedood na een aanslag door onbekenden. Bij die aanslag raakten drie anderen gewond. Direct na die aanslag volgde een raketaanval op het kantoor van de vluchtelingenorganisatie van de VN in de Oost-Afghaanse stad Asadabad.

Het Rode Kruis heeft al zijn activiteit in Afghanistan korte tijd gestaakt. Buitenlandse medewerkers in het zuiden van het land hebben de opdracht gekregen hun activiteit buiten de deur tot een minimum te beperken.

Sinds de val van de Talibaan in 2001 worden het zuiden en het oosten van Afghanistan geteisterd door aanhoudende aanslagen. Volgens de Afghaanse regering in Kabul zijn de daders van die aanslagen onder uiteenlopende facties in het land te vinden. Zo heeft het Amerikaanse offensief in Afghanistan nooit volledig weten af te rekenen met extremistische Talibaan, leden van de terreurgroep Al-Qaeda en de aanhang van de opstandige krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar.

Sinds de oorlog in Irak en de systematische terugtrekking van Amerikaanse commando's uit Afghanistan, heeft de regering van president Hamid Karzai in toenemende mate problemen met het onderwerpen van het opstandige zuiden en oosten. De macht van het Afghaanse bewind beperkt zich hoofdzakelijk tot Kabul en het noorden van het land.

Verschillende Afghaanse facties hebben kritiek op Karzai, omdat hij niet bereid zou zijn macht te delen.