Aanslagen op Israël en aanval op Hamas

Bij twee Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël zijn gisteren vijftien Israëliërs gedood en tientallen gewond. Vanmorgen werden twee Palestijnen gedood toen Israëlische vliegtuigen de woning in Gaza van een leider van Hamas verwoestten.

De Hamasleider zelf, Mahmoud Zahar, ontsnapte met lichte verwondingen; zijn zoon is een van de twee doden. Duizenden aanhangers van Hamas gingen de straat op om wraak te eisen. De moslimextremistische Palestijnse organisatie heeft niet met zoveel woorden de verantwoordelijkheid voor de achtereenvolgende aanslagen bij Tel Aviv en Jeruzalem op zich genomen. Maar Hamasleider Abdel Aziz Rantisi noemde ze een ,,natuurlijke reactie'' op ,,de zionistische misdaden'', waaronder liquidaties van Hamasleden.

Israël kondigde half augustus een totale oorlog tegen Hamas af, waarbij het tot vandaag dertien van zijn activisten heeft gedood. Hamas zwoer in het weekeinde ongekende wraak na de Israëlische poging zijn hele top weg te vagen met een luchtaanval op een appartement in Gaza.

De aanslagen op een bushalte bij een legerbasis bij Tel Aviv (acht doden) en een café in Jeruzalem (zeven) werden uitgevoerd door twee studenten, verwanten van elkaar die deel uitmaakten van dezelfde Hamascel, aldus de Israëlische legerradio. Israëlische troepen deden vanochtend een inval in het geboortedorp van de twee, Rantis, en arresteerden er twintig leden van hun clan.

De Israëlische premier Ariel Sharon keerde vanochtend vervroegd van een bezoek aan India terug, en ging meteen met zijn medewerkers in beraad. Volgens een veiligheidsfunctionaris stonden twee strategische mogelijkheden op de agenda: de Palestijnse leider Yasser Arafat verbannen of een grote invasie van de Gazastrook lanceren tegen Hamas. De Israëlische regering beschouwt Arafat als eindverantwoordelijke voor het geweld van Hamas. Maar de Amerikaanse regering, die probeert een internationaal vredesplan van de grond te krijgen, verzet zich tot nog toe tegen zijn verbanning. Israël heeft tot dusverre geen grote invasie van de dichtbevolkte Gazastrook gelanceerd wegens de verwachte grote verliezen aan beide zijden.

De Palestijnse autoriteiten hebben de aanslagen veroordeeld. Parlementsvoorzitter Ahmed Qurie, die door Arafat als premier is aangewezen als opvolger van Mahmoud Abbas, riep Israël vandaag op weer te gaan praten om zo een eind te maken aan het geweld. ,,Palestijnen doden en het geweld opvoeren helpen Israël niet veiligheid te bereiken'', zei hij. Qurie heeft gezegd dat hij het premierschap niet wilde accepteren als de VS Israël niet zouden dwingen zijn aanvallen te staken. Washington heeft laten blijken dat niet van plan te zijn. Maar Qurie maakte vanochtend bekend het premierschap toch te aanvaarden.

REPORTAGE: pagina 5