Aanslagen eisen in Irak weer levens

Bij een zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van de Amerikaanse inlichtingendienst in het Noord-Iraakse Arbil zijn gisterenavond twee Irakezen gedood. Zes Amerikanen en meer dan vijftig Irakezen raakten gewond.

In een ander schietincident ten noorden van Bagdad werd een Amerikaanse militair gedood.

Volgens ooggetuigen in Arbil bevond de bom zich in een jeep die vlak voor de ontploffing voor het hoofdkwartier werd geparkeerd. De bestuurder bevond zich nog in de auto. Een Amerikaanse woordvoerder in Bagdad heeft bevestigd dat zes van de gewonde Amerikanen in dienst waren van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Onder de Iraakse gewonden bevonden zich de kinderen van de Koerdische bewakers wier nabijgelegen huizen grotendeels werden verwoest.

Het Koerdische deel van Irak is sinds de val van Saddam Hussein relatief stabiel en dergelijk zware aanslagen in dit deel van het land gelden als uitzonderlijk.

De Amerikaanse en Britse bezettingsmacht in Irak ligt voortdurend onder vuur. Vrijwel dagelijks komen Amerikaanse militairen om het leven. Sinds president Bush in mei het formele einde van de Amerikaanse oorlogshandelingen in Irak verklaarde, zijn 68 Amerikaanse militairen gedood.

Volgens de Amerikaanse regering worden de aanslagen vooral gepleegd door Saddam-getrouwen. Maar wie er precies achter zitten, en in hoeverre de aanslagen worden gecoördineerd, is niet duidelijk. Ook de mogelijke rol van moslimextremistische bewegingen zoals Al-Qaeda blijkt moeilijk te bewijzen. Zo werden eerder deze week in Najaf vier van de zeven verdachten vrijgelaten die werden aangehouden naar aanleiding van de zware bomaanslag eind vorige maand. Daarbij kwamen meer dan 80 mensen om het leven. Verwacht werd dat de overige drie ook snel vrijkomen.

Amerikaanse legerwoordvoerders hebben nu gezegd dat er geen bewijzen zijn dat de aanslag in Najaf in verband kan worden gebracht met Al-Qaeda of andere buitenlandse extremistische groeperingen. Vlak na de aanslag meldde dezelfde legerwoordvoerders dat daarvan sprake zou zijn. Anders dan aanvankelijk werd gezegd, is inmiddels gebleken dat ook geen van de (ex-)verdachten afkomstig is uit het buitenland.

,,De aanslag in Najaf kan door verschillende groeperingen zijn gepleegd. Maar het kan ook gaan om mensen die niets anders willen dan de stabiliteit in Irak verstoren'', aldus Thomas Fuentes, chef van de Amerikaanse federale recherche (FBI) in Bagdad maandag.

In de VS neemt de ongerustheid over de aanhoudende aanslagen en de oplopende kosten van de aanwezigheid in Irak verder toe. Hoge functionarissen van het ministerie van Defensie hebben gisteren tegenover een speciale Congrescommissie verklaard dat druk op het leger steeds groter wordt om blijvend te kunnen voldoen aan de eisen van de Amerikaanse regering met betrekking tot de veiligheid en wederopbouw in Irak.

De verklaring komt op het moment dat het leger heeft aangekondigd dat de 20.000 Amerikaanse reservisten en troepen van de Nationale Garde mogelijk maanden langer dan gepland in Irak zullen moeten blijven. Volgens Amerikaanse militaire waarnemers heeft dat te maken met het feit dat de Verenigde Staten er tot dusver niet in zijn geslaagd de internationale bijdrage aan de bezettingsmacht verder uit te bereiden.