Weren criminele Antilliaan bepleit

Burgemeester Opstelten van Rotterdam vindt dat Nederland op termijn de toegang moet kunnen weigeren aan Antilliaanse criminelen. ,,Ik weet ook dat dat niet één, twee, drie want dat is al zo vaak gezegd te realiseren is. Maar daar moet het wel naar toe'', zei hij gisteren in het NOS Journaal.

Opstelten: ,,Wij zeggen: los daarvan, want dat kan wel weer eens een hele tijd duren, is er nu een problematiek die integraal moet worden aangepakt.''

De burgemeester van Rotterdam sprak namens zes gemeenten (Rotterdam, Dordrecht, Den Helder, Breda, Eindhoven en Tilburg) die gisteren op zijn initiatief achter gesloten deuren overleg voerden over een gezamenlijke aanpak van Antilliaanse probleemjongeren. Voor het overleg waren achttien burgemeesters uitgenodigd.

Opstelten zal namens de zes `Antillengemeenten', zoals ze zichzelf noemen, eind deze of begin volgende week een brief sturen aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie. Daarin zal hij uitleg geven over de eigen plannen van de Antillengemeenten. Maar ook zal hij de ministers vragen of het kabinet het probleem niet al bij de wortels op de Antillen kan aanpakken.

Zo zouden de betrokken gemeenten graag een databank willen hebben over criminele Antillianen, met gegevens over hun justitiële verleden en over hun verblijfplaats. ,,Maar dat is een verantwoordelijkheid van ons kabinet en dat gaan we eerst eens even met hen bespreken'', zo zei Opstelten.

De gevolmachtigde minister van de Antillen in Nederland, Andriaens, reageerde vanochtend ontsteld. ,,Het weigeren van Antillianen is ongehoord en niet van deze tijd. Het gaat om mensen met een Nederlands paspoort.''

Minister De Graaf van Koninkrijksrelaties zei gisteren in het NOS Journaal dat hij bereid is overal over te praten. ,,We gaan geen discussie uit de weg. Dit zijn wel technisch-juridisch moeilijke zaken, en ik denk dat daar ook de ministers van Justitie en van Integratiebeleid maar eens goed naar moeten kijken.'' De Graaf wil ,,met open vizier'' praten.

[Vervolg ANTILLIANEN: pagina 3]

ANTILLEN

`Het is dweilen met de kraan open'

[Vervolg van pagina 1]

Minister De Graaf: ,,Ik vind niet dat je op voorhand moet zeggen: we gaan het probleem oplossen. We denken al helemaal niet aan bepaalde oplossingen.'' De Graaf liet vanochtend via zijn woordvoerder weten dat er in Nederland ook heel veel Antillianen wonen die van onbesproken gedrag zijn. ,,Het is een kleine groep die het voor de grote groep verpest'', aldus de woordvoerder.

Burgemeester Staatsen van Den Helder, die gisteren ook aanwezig was bij het overleg in Rotterdam, is voorstander van het invoeren van een visumplicht voor Antillianen, om de ,,ongebreidelde'' instroom van probleemjongeren te beperken. ,,Het is dweilen met de kraan open'', zo zei hij vanochtend. ,,Stel dat wij via een werkervaringsproject tien Antilliaanse jongeren op de rails hebben gekregen, dan komt er alweer een nieuwe lichting aan en kunnen we opnieuw beginnen.'' Beperking van de instroom noemt hij ,,onvermijdelijk''. ,,Het rijk kan de gemeenten niet blijven vragen om mensen op te vangen en te begeleiden als het zelf niet de verantwoordelijkheid neemt om de instroom te beperken.''

In het circa 60.000 inwoners tellende Den Helder wonen volgens de burgemeester 2.000 Antillianen. ,,Met het overgrote merendeel hebben we geen problemen, maar er is een kleine, harde kern van pakweg vijftig mensen die het systematisch verdommen, en die niet meer benaderbaar zijn vanuit de hulpverlening.'' ,,Zorgwekkende zorgvermijders'' noemt hij deze groep. ,,Die kiezen voor de criminaliteit. Die moet je kei- en keihard aanpakken, bijvoorbeeld door ze lang op te sluiten.'' Staatsen is het volstrekt niet eens met gevolmachtigd minister Adriaens dat de problemen worden overdreven. ,,Als ik kijk naar Den Helder, zegt ik: het valt níét mee. Er heerst hier een buitengewoon gevoel van onveiligheid. De overlast en de drugsgerelateerde criminaliteit zijn heel groot, ook in Den Helder. Adriaense denkt er te makkelijk over.''

De zes Antillengemeenten zullen binnen een maand een `expert meeting' organiseren voor beleidsambtenaren van de betrokken gemeenten en vertegenwoordigers van politie en justitie. Daaruit moeten begin volgende maand concrete voorstellen komen voor een gezamenlijke aanpak van de problemen. ,,De Antillengemeenten willen een netwerk vormen waarbinnen ze best practices uitwisselen'', licht de woordvoerder van Opstelten toe.

HOOFDARTIKEL: pagina 9