Vrije ruimte voor kunst op Zuidas Amsterdam

De Stichting Virtueel Museum Zuidas wil vanaf volgend jaar kunstenaars ruimte bieden om op verschillende lokaties tal van projecten te verwezenlijken. Dat maakte de Stichting gisteren bekend. Een van de doelstellingen van Virtueel Museum is om de Zuidas te bevrijden van het imago van `vastgoedmakelaardij' en om aan de as een artistieke uitstraling te geven.

De Stichting Virtueel Museum werkt in opdracht van het Projectbureau Zuidas, dat de Amsterdamse ring wil bevorderen tot een ,,inspirerend en levendig kunstklimaat''. Directeur Simon den Hartog van Virtueel Museum, oud-directeur van de Rietveld Academie, zoekt momenteel naar geldbronnen uit bedrijfsleven en fondsen om in de eerste ronde zeven kunstenaars de gelegenheid te geven tussen 2004 en 2006 hun kunstprojecten te maken. De kunst langs de Zuidas moet op organische wijze ontstaan tijdens de bouwfase, zodat het potentiële publiek nu al de kunstzinnige betekenis van de Zuidas erkent. ,,Gebouwen in aanbouw bieden een prachtige gelegenheid alvast ruimte voor kunsten te scheppen'', aldus de Stichting.

Niet alleen beeldend kunstenaars, ook schrijvers, componisten en wetenschappers komen in aanmerking voor dit Vrije Ruimten-project, zoals de Stichting het noemt. Er is een bedrag mee gemoeid van veertigduizend euro. Cinema Zuid gaat speel- en kunstfilms brengen, onder meer in de reeds bestaande Nicolaaskapel. Op het Zuidplein verrijst volgend voorjaar een videowall waar 24 uur per etmaal videokunst wordt getoond, afgewisseld met videoregistraties van eerdere evenementen, zoals het Holland Festival. De Stichting Virtueel Museum zoekt zelf de plekken en de kunstenaars uit. Elk half jaar vindt er een slotmanifestatie plaats waar de resultaten van de workshops getoond worden.

Op deze manier krijgt de Zuidas betekenis als `broedplaats' voor jonge kunstenaars en nieuwe kunststromingen. Tevens moet deze kunstzinnige lokatie aan de ring het belangstellende publiek trekken.